Spanning op de arbeidsmarkt neemt langzaam toe

In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal openstaande vacatures toegenomen. Daarnaast daalt het aantal kortdurende werklozen. Hierdoor neemt de spanningsindicator toe. Dit betekent dat werkgevers het steeds moeilijker gaan krijgen om hun vacatures vervuld te krijgen.

De spanningsindicator Al enkele jaren drukt het UWV de spanning op de arbeidsmarkt uit in een spanningsindicator. Deze indicator is gebaseerd op de cijfers van CBS en UWV en geeft de verhouding tussen openstaande vacatures en het beschikbaar aanbod weer. Dit getal wordt vertaald in zeer ruim, ruim, gemiddeld, krap en zeer krap.

In de grafiek is te zien hoe de spanningsindicator zich door de jaren heen ontwikkeld. Het aantal openstaande vacatures is aan het einde van het tweede kwartaal in 2015, sinds vier jaar, niet meer zo hoog geweest. Pas in 2011 zien wij cijfers die in de buurt komen van de huidige spanningsindicator. In de regio Amersfoort zijn er mometeel 2900 openstaande vacatures en voor de regio Midden-Utrecht meer dan 10.200. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2015 is dit een stijging van 180 vacatures in Amersfoort en 350 in Midden-Utrecht. Ten opzichte van een jaar geleden is dit een stijging van bijna 600 vacatures in Amersfoort en 650 in Midden-Utrecht.

Ontwikkeling lopende WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen in de regio Amersfoort liet in augustus 2015 een tegengestelde ontwikkeling zien ten opzichte van geheel Nederland. In de regio Amersfoort steeg het aantal lopende WW-uitkeringen met 50 (+0,7%), terwijl het aantal in Nederland daalde met 0,2%. Over het afgelopen jaar doet de regio Amersfoort het weer beter dan geheel Nederland. Regionaal daalde het aantal uitkeringen met 5,0% sterker dan het landelijk gemiddelde van -2,5%. De regio Midden-Utrecht volgt in augustus 2015 meer de Nederlandse trend, met een daling van 0,1%. Over het afgelopen jaar is de daling van het aantal WW-uitkeringen in Midden Utrecht 4,7%.