Ontwikkelaar kantoorpanden breidt succes uit

City Side Apartments haalt in kleine 3 uur € 273.000 op bij publiek voor co-financiering pand in centrum Apeldoorn

Apeldoorn - Arnhem, 15 september 2015 – De realisatie van luxe, betaalbare appartementen in voormalige kantoorpanden op toplocaties. Dat is de core business van City Side Apartments, dat in Apeldoorn en Arnhem al duizenden vierkante meters herontwikkelde voor jonge starters op de woningmarkt. Om het meest recente wapenfeit van het bedrijf te financieren, kozen ondernemers Rik Klinkhamer en Bas Gregoor voor de ongebruikelijke constructie van co-financiering door middel van crowdfinance. Voor de realisatie van 26 appartementen in een pand aan de Rustenburgerstraat in Apeldoorn, haalden zij via het platform van Collin Crowdfund, als aanvulling op de financiering van de bank, € 300.000 op bij het publiek.

In veel steden worstelen starters op de woningmarkt nog steeds met voor hen te hoge huurprijzen van appartementen, dan wel de lange wachtlijsten voor de huizen die wél betaalbaar zijn. Daarnaast staan er – mede als gevolg van de crisis – in centra van steden steeds meer (kantoor)gebouwen leeg. City Side Apartments richt zich uitsluitend op panden op toplocaties en bouwt de veelal verwaarloosde panden volledig om naar betaalbare, compleet verzorgde appartementen voor starters. De huurprijzen voor de appartementen van 28 – 65m2, vallen onder de huurtoeslaggrens van € 700,- per maand zodat deze daadwerkelijk binnen het bereik van starters komen.

Locatie als nr. 1 criterium

Er zijn diverse andere partijen die zich richten op de ontwikkeling van voormalige kantoorpanden, het onderscheidend vermogen van City Side Apartments zit ‘m echter in de locaties die zij kiezen voor hun projecten. Rik Klinkhamer: “Staat het pand op een A-locatie? Dat is voor ons het belangrijkste criterium. Juist vanwege die A-locatie zijn het vaak bekende gebouwen waar inwoners en het lokale bestuur zich kapot aan ergeren. Wij renoveren die panden volledig en bedienen daarbij direct een doelgroep die het moeilijk heeft op de woningmarkt. Twee vliegen in één klap.”

Pijlen op het westen

Sinds de start in 2011 realiseerde City Side Apartments al 156 wooneenheden in vier panden in Apeldoorn en Arnhem voor starters op de woningmarkt. De verbouwing van de voormalige Stadsbank aan de Kanaalstraat in Apeldoorn en de realisatie van luxe appartementen in het centrum van Arnhem, pal naast de Eusebiuskerk, zijn daar goede voorbeelden van. De pijlen van de ondernemers zijn momenteel ook op het westen gericht. Zo richten Klinkhamer en zijn partner zich momenteel op de herontwikkeling van een voormalig kantoorgebouw in het centrum van Hoofddorp en verkennen zij diverse andere toplocaties in steden in de Randstad.

Succesvolle pilot met co-financiering

Met de samenwerking met Collin Crowdfund verkennen Klinkhamer en Gregoor een nieuw, aanvullend kanaal voor de financiering van hun projecten. Voor het project aan de Rustenburgerstraat in Apeldoorn is de totale investeringsbehoefte 1,9 miljoen. Naast financiering door de bank van € 1,6 miljoen, werd € 300.000 opgehaald via de investeerders van Collin. Nadat de ondernemers in het eigen netwerk al € 27.000 ophaalden, staken de investeerders van Collin in 2 uur en 45 minuten nog eens € 273.000 in het project. Klinkhamer: “Dit was voor ons een zeer succesvolle eerste verkenning van dit co-financieringsmodel. Gezien de continue stroom van projecten hebben wij een vrij constante behoefte aan financiering. Met dit model breiden wij het palet aan financieringsopties uit en dat is voor ons zeer waardevol in de toekomst.”