Eerste Innovate: Arnhem trekt duizenden bezoekers

Eerste editie van Arnhemse innovatiefestival een groot succes

Duizenden mensen bezochten op 10 en 11 oktober de eerste Innovate: Arnhem. De robotslang, de virtuele bobsleebaan, het dieet van wereldkampioene Daphne Schippers, games van HAN-studenten en een ritje met de Tesla waren populair bij de bezoekers. Voor het eerst liet innovatief Arnhem zichzelf zien. In en rond het stadhuis waren onderzoekers, ondernemers, studenten en ontwerpers te vinden die de toekomst vormgeven. “Het was lekker druk”, aldus producente Riëlle Schoeman. “Ik heb veel enthousiaste reacties gehoord en gezien. Een jonge vader bracht hier zaterdag uren door met zijn zoon van acht. Zondag waren ze er weer.”

Innovate: Arnhem opende vrijdagavond 9 oktober met zeven inspirerende sprekers. Van mode-ontwerper Pauline van Dongen, bekend van haar elektrische jurkjes, tot Kevin Rijke van Industriepark Kleefse Waard (IPKW). “IPKW vind ik momenteel de spannendste plek van de stad. Daar is innovatie dagelijkse kost”, zegt voorzitter Berry Kessels van Innovatiefabriek Arnhem.

Stichting Innovatiefabriek Arnhem organiseerde het evenement. De sprekers werden vrijdagavond afgewisseld met filmpjes van innovatieve bedrijven. “Wethouder König van Economie zat naast me te stuiteren van enthousiasme”, zegt Kessels. “Iedereen was onder de indruk van de innovatieve kracht van Arnhem.” Christiaan Holland van Innovatiefabriek Arnhem programmeerde het festival. “Er waren meer dan vijftig innovaties, terwijl we er maar dertig verwacht hadden. Innovatieve bedrijven wilden heel graag meedoen.”

Bij de opening op vrijdagavond had de organisatie op 150 bezoekers gerekend. Het waren er meer dan twee keer zoveel. Voorzitter Kessels: “Ik was daar heel blij mee. Ik zag veel ondernemers en veel onderzoekers. Dat zijn de mensen die innovatie vorm geven. De burgemeester opende en er waren veel raadsleden. Dat is belangrijk. Zo vangen zij een glimp van deze verborgen, maar belangrijke kant van Arnhem.”

Innovatiefabriek Arnhem organiseerde de eerste Innovate: Arnhem in relatief korte tijd. “Christiaan Holland en Riëlle Schoeman hebben met hun mensen een topprestatie geleverd”, zegt Kessels. “Dit smaakt naar meer.”