Virtual Reality fietstocht langs Europese kunst komt naar Apeldoorn en Nijmegen

Minister Bussemaker opent de #BigArtRide. Fotografie: Esther van der Wallen

#BigArtRide sluit zich aan bij de Giro d’Italia in Gelderland

Van 6 tot en met 8 mei zal het innovatieve, culturele project #BigArtRide in het kader van de Giro d’Italia naar Gelderland komen. Na de succesvolle lancering in Den Haag door minister Bussemaker en drukke meivakantie-dagen in het Amsterdamse Vondelpark, verwelkomen nu Apeldoorn en Nijmegen het bijzondere project. Iedereen is welkom bij de #BigArtRide, waarbij men met virtual reality-bril op een stationaire fiets door een virtueel Europa rijdt. Ondertussen komen de hoogtepunten uit Europa’s kunsterfgoed voorbij. Historie en innovatie zorgen zo samen voor een enerverende beleving van Europa’s rijke kunsterfgoed. Meer informatie: www.europeana.eu

Gelderland
Speciaal voor de eerste etappes van de Giro d’Italia 2016 zal de #BigArtRide naar Gelderland afreizen. Op 6 mei bevindt de installatie zich in Apeldoorn, in de buurt van het parcours. Op 7 en 8 mei zal de #BigArtRide te vinden zijn op Plein 1944 in Nijmegen. De fiets van de tegenstander staat gedurende dit weekend in Rome, op het Piazza del Popolo. De #BigArtRide is deze dagen geopend van 11.00u tot 19.00u.

#BigArtRide
De Big Art Ride is een virtuele race door een stad van zowel het verleden als het heden, een stad die reageert op iedere beweging, vol prachtige kunst. Een virtuele stad die Europa’s erfgoed, cultuur en toekomst weerspiegelt. Een baanbrekende ervaring die Europa’s opvallendste meesterwerken en meest unieke kunst in de spotlight zet.

Nog tot en met juni zal de #BigArtRide tour door Europa en Nederland trekken. Steeds worden twee deelnemers in verschillende steden (één in Nederland, één ergens anders) uitgenodigd op een stationaire fiets met virtual reality-technologie te stappen. Zij fietsen vervolgens samen door een stad, waar decennia van Europese kunst in de vorm van gebouwen, wegen en bomen voorbij komen. Iedereen mag plaatsnemen op de fiets en ook voorbijgangers kunnen meedoen; door te spelen met bijvoorbeeld een fietspomp of een bel kunnen zij de fietsers helpen of juist tegenwerken. De installatie is voor iedereen gratis toegankelijk.