Barneveld mkb-vriendelijkste gemeente Gelderland

Barneveld is door ondernemers opnieuw verkozen tot meest mkb-vriendelijkste gemeente van Gelderland. Wethouder Gerard van den Hengel ontving de prijs vandaag uit handen van regiomanager Hans Bakker van MKB-Nederland tijdens een bijeenkomst waar ook vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen bij aanwezig waren.

Barneveld prolongeert hiermee de titel die zij ook twee jaar geleden in de wacht sleepte. Berkelland en Overbetuwe zijn geëindigd op de tweede en derde plek. “Barneveld laat zien hoe het kan en mag als voorbeeld dienen in Gelderland”, zegt regiomanager Hans Bakker van MKB Midden. “De politici en ambtenaren zijn vaak in gesprek met hun ondernemers en vertegenwoordigers, zoals de BMV en BIK. Dat wordt duidelijk gewaardeerd.”

Aan de top

Dat Barneveld de afgelopen jaren niet heeft stilgezeten, bewijst deze eerste plaats op de ranglijst van de mkb-vriendelijkste gemeente van Gelderland. “Zoals ook in de sport is het bereiken van de top een moeilijke weg. Maar minstens zo belangrijk is om aan de top te blijven. Daarvoor moet je als gemeente, samen met het bedrijfsleven, blijven investeren in dienstverlening en korte lijnen. Een compliment voor alle betrokkenen is dan ook op zijn plaats”, vindt Bakker.

Barneveld scoort in het onderzoek ten opzichte van de andere Gelderse met name goed op de onderdelen tevredenheid, communicatie en beleid. Een lagere score is er op het onderdeel lokale lasten; ondernemers vinden dat zij op dat punt waar krijgen voor hun geld. Op het onderdeel imago scoort Barneveld het minst.

Wethouder Van den Hengel is trots op deze prijs: ,,We zijn heel erg blij om opnieuw tot meest mkb-vriendelijkste gemeente van Gelderland te zijn uitgeroepen. Vooral omdat deze prijs door de ondernemers zélf aan ons wordt toegekend. We zetten ons op tal van terreinen in voor onze ondernemers en trekken bij voorkeur graag samen op. Dat is goed voor onze economie, dat is goed voor onze ondernemers. Wij zullen ons ook de komende periode blijven inzetten om de waardering die ons nu is gegeven, blijvend waar te maken.”

Stimulans

De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova met steun van Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW. De tweejaarlijkse prijs, die voor de vierde keer wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben ruim 21.000 ondernemers aan het onderzoek meegewerkt, waarvan 3.100 in Gelderland.

MKB-Nederland maakt vanaf vandaag tot begin november de twaalf provinciale winnaars bekend. Welke van die twaalf zich de mkb-vriendelijkste van heel Nederland mag noemen, brengt de ondernemersorganisatie volgende maand naar buiten. Er is dan ook een aparte prijs voor de beste grote gemeente. Nieuw dit jaar is dat er ook een prijs is voor de meest mkb-vriendelijke provincie.