SPIE mag de lucht in; drone licentie is binnen

Breda, 17 november 2016 – SPIE Nederland heeft van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de licentie ontvangen om inspecties en metingen met een drone uit te voeren, inclusief de ontheffing om hoger dan de officiële 120 meter te vliegen. SPIE is één van de weinige bedrijven in Nederland met een licentie

Het was een hobbelige weg, want de wetgeving voor het vliegen met een drone was de afgelopen jaren nog volop in beweging. Toen SPIE 2,5 jaar het idee opperde om een drone aan te schaffen om hier inspecties en metingen mee te doen, wist drone piloot Johnny van der Poel al dat het een intensief traject zou gaan worden: “De techniek gaat sneller dan de wetgeving omtrent drones. Er werd in het begin vooral vastgehouden aan de wetgeving van de civiele luchtvaart. Mede door de regelmatige wijzigingen in de regelgeving liet de licentie langer op zich wachten.”

Ook Tara van Haperen, constructeur en nu ook drone pilote van SPIE, heeft het gehele traject doorlopen: “De benodigde theoretische en praktische opleidingen zijn succesvol afgerond, de drone is luchtwaardig bevonden en een operationeel handboek is opgesteld. Het moest stapje voor stapje, maar nu kunnen we onze drone dan eindelijk inzetten.” Voor SPIE Nederland is het gebruik van een drone een extra dienst die uitstekend gecombineerd kan worden met de expertise van SPIE. Er worden al veel inspecties en metingen gedaan voor klanten in alle marktsegmenten, maar met het gebruik van een drone kunnen ook de moeilijk toegankelijke plekken uitstekend geanalyseerd worden.

De SPIE drone is een Aibot-X6-V2 die makkelijk aan te passen is aan de nieuwste innovaties en software. Het kan inspecties uitvoeren in zowel twee- als driedimensionaal beeld en met behulp van een infraroodcamera kunnen warmteprofielen in kaart worden gebracht. Door de camera die aan de drone zit te verbinden met een display op het grondstation, kan het te inspecteren object in FULL HD worden bekeken en direct worden geanalyseerd. Met een speciale camerabol die aan de drone wordt gehangen kunnen tevens 360° foto’s worden gemaakt. Het scheelt een hoop tijd en kosten. Extra veiligheid wordt gegarandeerd door de stootrand om de rotors.

Over SPIE Nederland

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt zijn klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland.

Met ruim 38.000 medewerkers verdeeld over bijna 600 vestigingen in 38 landen genereert de SPIE Groep een geconsolideerde omzet van €5,3 miljard en een geconsolideerde EBITA van €351 miljoen in 2015.

In het segment North-Western Europe, waar 9400 medewerkers werkzaam zijn vanuit meer dan 130 vestigingen, genereert de SPIE Groep een omzet van €1.31 miljard in 2015.

www.spie-nl.com
www.facebook.com/SPIENederland
www.twitter.com/SPIENederland
www.linkedin.com/company/spie-nederland