Geen afval meer in Gelderse Economie

bron: cleantechregio

Gelderland wil de eerste afvalloze economie van Nederland worden. Dit staat in het uitvoeringsplan Groene Economie dat Gedeputeerde Staten heeft vastgesteld. Door bedrijven schoner te laten produceren, ‘groen’ in te kopen en kringlopen te sluiten wordt afval een nieuwe grondstof in Gelderland.

Minder afval, meer banen

In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik in de industrie. Afvalloos produceren is een investering in de toekomst, die zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Minder afval, meer ‘groene’ groei, meer banen.’

Slimmer en schoner

Tot 2020 investeert provincie Gelderland meer dan 100 miljoen euro in een slimme en schone economie. Met de industrieagenda BOOST! en het circulaire programma CIRCLES stimuleert de provincie ondernemers om schoner te produceren. Hierdoor kunnen meer bedrijven de stap zetten naar productie zonder afval met minder grondstoffen. In 2020 moet de helft van de ondernemers de omslag naar afvalloos produceren hebben ingezet.

Oplossing vaak naast de deur

Investeringen in afvalloos produceren verdienen zichzelf op termijn terug. Maar het is niet alleen een kwestie van geld.”Michiel Scheffer (Gedeputeerde Provincie Gelderland) ”We moeten slimmer gebruik maken van schaarse grondstoffen. De oplossing is vaak dichter bij dan je denkt. Waarom grondstoffen uit verre landen halen als we dit ook met recycling uit onze eigen regio kunnen halen? Klik hier voor meer info.