Vraag naar IT-starters stijgt met 34%

Ook sterrenkundige en natuurkundige kan IT-er worden

Het aantal vacatures voor IT starters laat in het laatste kwartaal van 2016 een forse stijging zien. De vraag is 34% hoger dan een jaar eerder. De totale groei van vacatures in het vakgebied IT bedraagt 26%. Dat blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het vierde kwartaal van 2016’ van Yacht. De vraag naar professionals is zelfs zo groot dat bedrijven ook open staan voor talent met uiteenlopende vooropleidingen, bijvoorbeeld sterrenkunde, psychologie en natuurkunde.

De vraag naar IT-ers is al jarenlang hoog. Het lukt bedrijven moeilijk geschikt personeel te vinden. Om toch in die behoefte te kunnen voorzien, is vakkennis lang niet het enige waar bedrijven naar zoeken. Michiel Valk, Directeur Yacht IT: “Veel bedrijven zetten in op de transformatie naar ‘digital’ en vormen nieuwe teams. Daar horen ook nieuwe profielen bij. Een goede IT-er beschikt niet alleen over vakkennis. Analytisch denkvermogen, aanpassingsvermogen en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Dat legt de lat hoog, maar biedt ook kansen voor mensen met die specifieke competenties. Ook zij kunnen IT-er worden.”

Niet alleen technische opleiding

Er is binnen organisaties meer behoefte aan mensen die beschikken over soft skills als communicatieve vaardigheden, creativiteit, inventiviteit en flexibiliteit. Eigenschappen waar de moderne IT-er niet buiten kan. Specifieke vakkennis wordt steeds vaker ‘on the job’ bijgebracht. Dat maakt dat starters interessant zijn voor bedrijven. Valk: “Ook als je een vooropleiding hebt in bijvoorbeeld Marketing, Psychologie, Natuurkunde, kun je een goede IT-er worden. We kijken vooral naar iemands motivatie en nevenactiviteiten. Iemand die als hobby ‘programmeren’ heeft, beschikt al over bepaalde basisvaardigheden die in dit vakgebied goed van pas komen.” Speciaal voor starters biedt Yacht een uitdagend traineeprogramma. Binnen dit programma is volop ruimte voor het opdoen van werkervaring. De diversiteit van opdrachtgevers helpt jonge talenten verschillende competenties te ontwikkelen.