Internationalisering boost voor verbeteren skills

Of je nu grafisch ontwerper, schoonheidsspecialiste, gastheer of robotmaker in opleiding bent: jongeren ontwikkelen vaardigheden in een omgeving waar grenzen vervagen. Daarom willen WorldSkills Netherlands en EP-Nuffic ervoor zorgen dat mbo-jongeren meer internationale ervaring opdoen tijdens hun opleiding. Juist die internationale leeromgeving levert een extra uitdaging om het vak te leren.

Om dit te ondersteunen bekrachtigden EP-Nuffic en WorldSkills Netherlands vrijdag 17 maart jl. tijdens Skills The Finals, het NK vakwedstrijden voor mbo en vmbo, hun samenwerking. Freddy Weima, voorzitter directie EP-Nuffic: ”Het is de ambitie van EP-Nuffic dat alle studenten een internationale ervaring kunnen opdoen. Dat kan op vele manieren in binnen- en buitenland. Een internationale beroepenwedstrijd is wel een heel mooi voorbeeld. Zo kunnen Nederlandse studenten zich ‘meten’ aan vakgenoten over de hele wereld en hun skills in een internationale omgeving ontwikkelen. Het is een geweldige manier om het beroepsonderwijs te promoten in een internationale setting.”

Algemeen directeur Jos de Goey van WorldSkills Netherlands vult aan: ”Via een buitenlandervaring wordt naast de vakmatige- ook de persoonlijke ontwikkeling vergroot. Studenten leren omgaan met andere culturen en communiceren in een vreemde taal. Dat zien werkgevers ook en daarom zijn mbo-studenten met een internationale ervaring aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Dat zien we nu al als bij ons elk jaar zo’n 30 mbo-jongeren aan een Europees of wereldkampioenschap beroepen hebben meegedaan. Zonder uitzondering zegt iedereen, dat ze die buitenlandervaring niet hadden willen missen!”

David Hoey, CEO van WorldSkills International, is zeer verheugd met deze samenwerking. ”Een van de speerpunten van WorldSkills is internationale samenwerking tussen onderwijsorganisaties en met het bedrijfsleven bevorderen via het instrument vakwedstrijden. Maar dat niet alleen. Deelnemers aan de internationale vakkampioenschappen leren naast hun deelname via hun voorbereiding, wedstrijden en uitwisselingen meer van andere culturen, talen en mensen. Naast een excellente vakprofessional worden ze er een beter mens door, en dat stimuleren wij ook”. Dit jaar zullen zo’n 1.200 jongeren uit 76 landen een buitenlandervaring opdoen door hun deelname aan WorldSkills, de wereldkampioenschappen beroepen, die in oktober in Adu Dhabi plaatsvindt.

EP-Nuffic
EP-Nuffic is hét expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs. Van primair en voortgezet onderwijs tot beroepsgericht en hoger onderwijs en onderzoek. Vanuit het hoofdkantoor in Den Haag en elf kantoren wereldwijd, werkt EP-Nuffic aan haar missie: internationalising education.

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands ontwikkelt en organiseert Skills Juniors voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen, Skills Talents vakwedstrijden voor leerlingen uit het vmbo, Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo, en werkt hiervoor samen met partners uit onderwijs en bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.