Blockchain: ver van uw bed, of toch niet?

Dagelijks verschijnen er in de media onderzoeken en berichten over nieuwe technologieën. Ontwikkelingen die ook het MKB raken. Blockchain is zo’n technologie. Na het internet is dit volgens deskundigen de tweede grote digitale revolutie die de inrichting van de economie totaal gaat veranderen. Maar wat is blockchain eigenlijk? En hoe relevant is het voor u? We zetten het voor u op een rij.

Wat is blockchain?

Met blockchain technologie kunnen (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden worden getoetst en vastgelegd. Nu worden gegevens zoals het eigendom van grond of gebouwen, officiële gegevens van de inwoners van een gemeente of van testamenten vastgelegd in centrale databases. Die worden beheerd door onafhankelijke organisaties, zoals het Kadaster, gemeenten of de notaris. Deze partijen kunnen als enigen gegevens in deze databases toevoegen, aanpassen of verwijderen. Door een goede beveiliging en vertrouwen in de beherende organisaties hoeven we er niet aan te twijfelen of toetsing en registratie van deze transacties goed gebeurt. Bij blockchain technologie gebeurt deze toetsing en registratie niet door 1 partij, maar door het systeem zelf. Alle gebuikers hebben een kopie van de database en verifiëren gezamenlijk en automatisch of een transactie plaats mag vinden. Daarvoor zijn vooraf regels vastgesteld. Vergelijk het met een puzzel: pas als alle stukjes aanwezig zijn en op de juiste plek liggen, is de puzzel af. En die puzzel wordt dus niet door 1 persoon gemaakt (bijvoorbeeld de notaris), maar door meerdere spelers gezamenlijk (de gebruikers).

Wat is het voordeel van blockchain?

Het grote voordeel van blockchain is dat het systeem niet afhankelijk is van de tussenkomst van 1 partij en hoe deze de beveiliging geregeld heeft. Daarmee kunnen transacties tussen twee of meer partijen goedkoper zonder fouten plaatsvinden en worden vast gelegd. Bovendien is de blockchain minder makkelijk te hacken dan centrale databases.

Wat betekent dat nu voor mij als ondernemer?

Momenteel zijn de toepassingen van blockchain technologie nog beperkt. De meest bekende toepassing nu is de virtuele munt de bitcoin. Maar er wordt op grote schaal geïnvesteerd, onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met nieuwe blockchaintoepassingen. En de mogelijkheden voor de toekomst zijn veelbelovend. Hoe snel blockchain technologie relevant wordt voor ondernemers en hoe groot de impact is, hangt af van de sector waar u in zit, uw specifieke situatie en uw businessmodel. We geven drie voorbeelden.

U bent een ondernemer in de retail
Voor een ondernemer in de retail zal blockchain de komende jaren nog geen grote consequenties hebben. Voor uw betalingsverkeer gaat u nog steeds naar de bank. Voor een uittreksel Handelsregister naar de Kamer van Koophandel. En voor informatie over het eigendom van een perceel gaat u naar het Kadaster. Bent u zo’n ondernemer? Dan zijn belang en urgentie van blockchain voor u nog niet heel groot. Maar mocht u zich hier nu al in willen verdiepen, dan kunt u eens kijken naar bitcoins. Er zijn veel partijen waar u een bitcoinrekening kunt openen en waar u bitcoins kunt aanschaffen. In Nederland zijn al duizenden winkels, webshops en horecabedrijven waar u met bitcoins kunt betalen. Houd er wel rekening mee dat de koers van de bitcoin enorm kan fluctueren!

U verdient uw geld als tussenpersoon bij waardetransacties
Als u zelf uw geld verdient als tussenpersoon bij transacties (bijvoorbeeld als accountant, jurist of notaris), wordt het wel zaak om u te verdiepen in blockchain. Ga na wat deze technologie voor consequenties kan hebben voor uw bedrijf en businessmodel. Hoe lang zijn uw huidige producten en diensten nog toekomstbestendig? Moet u innoveren? Een goed startpunt voor een oriëntatie op blockchain is het boek dat Perry Smit (Kamer van Koophandel) en Simone Vermeend hierover schreven. Het boek biedt ook mogelijkheden om zelf verschillende blockchainfuncties uit te proberen.

U bent een innovatief bedrijf in de zakelijke dienstverlening of fintech
Voor innovatieve bedrijven in de fintech of zakelijke dienstverlening is er geen tijd te verliezen. Blockchain biedt vele kansen voor innovatieve producten en diensten. Maar als u tot deze categorie ondernemers behoort wist u dat al. En bent u hier waarschijnlijk al lang mee bezig…
Bron:www.kvk.nl