Het ’web’ verandert snel Ontwikkelingen binnen cloud-computing niet te stuiten

Bij een toenemend aantal bedrijven en organisaties leeft de wens om de digitale infrastructuur klaar te stomen voor de nieuwste stappen in de ICT-wereld. In de afgelopen jaren is er namelijk veel geld en tijd geïnvesteerd in het betreden van ’Cloud-computing’. Dit systeem krijgt dus een grotere invloed in veel moderne bedrijfsmodellen. Wat de bedrijfsbehoefte ook is, de cloud omvat oplossingen voor grote en kleine bedrijven. In razend tempo bieden allerlei nieuwe technologieën zich aan zoals Big Data, Virtual Reality, Artificiële Intelligentie en Internet of Things. Een aantal ontwikkelingen in de cloud-sector op een rij.

Iedereen heeft het altijd over de ‘cloud‘ maar wat is dit nu precies? Cloud is het Engelse woord voor ’wolk’ en komt van cloud computing of een wolk van computers. Concreet: het beschikbaar stellen van ICT-hulpmiddelen (software of hardware) via een netwerk van computers. Het meest gebruikte netwerk is uiteraard het internet waardoor de term ook dikwijls gebruikt wordt voor het internet. Waar je vroeger perfect wist waar bepaalde informatie stond, is dit bij informatie in de cloud minder van belang. Dikwijls staat de informatie op meerdere servers verspreid over de hele wereld maar dat merk je als gebruiker niet. Het lijkt allemaal mistig, maar eigenlijk is het heel simpel: werken met programma’s, bestanden en app’s die zich op een andere computer - ergens in een data-center - bevinden door middel van een internetverbinding.

Het ’web’ verandert snel

Het tijdperk dat gebruikers alleen webhosting nodig hadden om websites of applicaties te ondersteunen, is definitief voorbij. Werken in de cloud vraagt om verbeterde prestaties en beveiliging, vooral nu steeds meer bedrijfsapplicaties ook vanuit de cloud draaien. Dat zorgt voor een diversiteit aan behoeften: gebruikers zijn gewend geraakt aan het gemak van de cloud en willen ook eenvoudig te gebruiken (bedrijfs)applicaties. Ontwikkelaars zoeken juist naar schaalbaarheid, goede beschikbaarheid en beveiliging. Oplossingen moeten dus responsive web design bieden op ieder apparaat.

Mee-evolueren

ICT is tegenwoordig sterk mede-bepalend voor het succes en concurrentievermogen van een bedrijf. Met name voor het MKB is het dan ook vaak een grote uitdaging om steeds mee te evolueren met de nieuwste technologische ontwikkelingen om ’on top of the game’ te blijven.
Een goed gekozen cloudstrategie kan echter een verantwoorde oplossing bieden en ervoor zorgen dat de onderneming succesvol kan blijven groeien.

PaaS, SaaS, IaaS ..?

Cloud computing kent grofweg drie vormen: Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS). Voor ontwikkelaars zit de grootste groei in PaaS. Dit vanwege de enorme toename aan applicaties, verbonden apparaten en de software. Deze drie komen namelijk samen op één platform en maken nieuwe diensten mogelijk. Ontwikkelaars willen daarbij niet te veel tijd spenderen aan coderen en zoeken dus kant-en-klare platforms, waardoor PaaS de ideale oplossing is.

Voor- en nadelen

Software in de cloud geeft onmiskenbaar voordelen. De informatie is overal toegankelijk waar een internetverbinding aanwezig is. Dit schrikt soms af omdat men denkt aan de gevaren die deze beschikbaarheid met zich meebrengt. Hacking van de informatie ligt uiteraard op de loer zodra de informatie verbonden is met het publieke internet.
Daarom is het kiezen voor de software vanuit het eigen bedrijf meestal niet de juiste motivatie. Want zodra deze servers of software ook beschikbaar zijn via internet loopt men dezelfde risico’s. Een aantal andere belangrijke voordelen zijn de ontdubbeling van informatie, de toegang tot online backups, gemeenschappelijke en beveiliging.

Snelheid van informatie

De snelheid van de informatie wordt niet uitsluitend bepaald door de servers in de cloud. Ook de snelheid van de verbinding met de server en de omvang van de data bepalen hoe snel je een antwoord krijgt.
Denk aan het binnenhalen van groot document van het internet. Dit duurt dikwijls al een redelijke tijd vooraleer je dit kan openen. Indien dit enkele keren per dag voorvalt ervaar je die vertraging niet als rampzalig maar als je zeer frequent meer dan 10 seconden moet wachten, leidt dit snel tot ergernissen.

De cloud: oplossing voor iedereen?

Cloud services, met name voor grote bedrijven? Integendeel. Vooral voor MKB-ers is het werken in een cloud extra interessant. De ondernemer hoeft immers niet te investeren in hardware, infrastructuur of ICT-personeel. Omdat de servers op een andere locatie staan, is er ook een aanzienlijke energie-besparing. Dé ideale digitale werkomgeving zal voor ieder bedrijf verschillend zijn. De eisen zijn voor een deel afhankelijk van de reeds gebruikte applicaties. Voorop staat de wens om efficiënt en veilig te kunnen werken. In de regio staat een groot aantal ICT-specialisten paraat om elke ondernemer te adviseren.