COLUMN Rob Magendans: De Bedrijfsovername Specialist. De aandelen in uw bedrijf verkopen? Doe het goed!

Waarom verkoopt een ondernemer de aandelen in zijn (haar)
onderneming?

Bijvoorbeeld:
• hij (zij) is op leeftijd en heeft geen opvolging,
• de ondernemer kan niet meer met z’n onderneming meegroeien, er is behoefte aan een ander type leiderschap,
• de ondernemer ervaart na 10-15 jaar minder uitdaging en wil eennieuwe onderneming opzetten,
• verschil van visie met andere aandeelhouders.

Eén van mijn klanten was 41 toe hij zijn IT-onderneming verkocht (actief in industriële automatisering). Hij had de onderneming op z’n 23e opgericht en in 18 jaar uitgebouwd naar een bloeiend bedrijf. Hij was toe aan iets anders. Inmiddels exploiteren hij en zijn vrouw (die ook in de IT-onderneming actief was) samen een webshop in
woondecoratie. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. De koper van de IT-onderneming was 56. Na een mooie loopbaan in loondienst bij een IT-multinational ambieerde hij het ondernemerschap. Nu, enkele jaren na de bedrijfsovername, gaat het koper en verkoper goed. Een succesverhaal!

Wat zijn enkele belangrijke succesfactoren bij verkoop van uw bedrijf?
• Bereid de onderneming goed voor op een verkoop. Soms kost dat extra tijd, maar het kan veel geld schelen!
• Schakel een deskundige en ervaren overnamespecialist in (niet een adviseur die zo af en toe een overname “erbij doet” naast zijn of haar eigenlijke vak); de overnamespecialist voert de onderhandelingen met de tegenpartij en is uw regisseur van het hele overnameproces.
• Laat uw overname-adviseur een goed en compleet informatiememorandum opstellen voor kandidaat-kopers. Op basis van dat document moet een kandidaat-koper een indicatief bod op uw aandelen kunnen uitbrengen. De aller-vertrouwelijkste zaken (zoals de namen van uw klanten etc.) hoeft u in het informatiememorandum nog niet te noemen, een deal is immers nog niet gegarandeerd.
• Natuurlijk is een goede verkoopprijs belangrijk. Maar laat uw overname- adviseur ook zorgen voor een goed overnamecontract (met hulp van een ervaren overnamejurist). Dat voorkomt latere tegenvallers.

Wilt u een keer vrijblijvend spreken over de waarde van uw bedrijf?

Magendans Fusies en Overnames
Galvanistraat 1 , Ede
Tel. 0318 – 754 150
M 06 – 54 74 55 91
[email protected]
www.magendans.nl