COLUMN Frank Feenstra: De Advocaten. GELUK

In mei is bekendgemaakt; de mensen die in Ede wonen zijn het gelukkigst! De Geluksatlas bracht dit heugelijke nieuws. Nou, het verbaast mij niet dat Ede bovenaan staat, maar dat vind ik eigenlijk niet zo interessant.

Veel interessanter vind ik hoe de Geluksatlas
tot deze conclusie is gekomen. Hoe meet je zoiets als de mate van geluk, en hoe weet je dat dit in Ede het hoogste is? Hebben de mensen in Nederland een formulier ingevuld bij de supermarkt nadat ze boodschappen hebben gedaan? Of hebben mensen on-line een enquête ingevuld waarbij je kans had op een gratisGeluksatlas? Misschien heeft Maurice De Hond wel een telefonische enquête gehouden, maar dan kunnen we vaststellen dat de uitkomst waarschijnlijk niet klopt. Toegegeven, hij zit wel eens in de buurt maar zijn voorspellingen zijn nooit juist.

Maar goed, ik denk misschien ook wel te veel als een advocaat. Als advocaat ben je op zoek naar het bewijs van de stelling. In Ede zijn de mensen het gelukkigst, maar waarom niet in Steenderen, of Boxtel? Ik denk dat ze bij de Geluksatlas regels hebben opgesteld hoe dit te meten. Je moet toch ergens houvast hebben.


Zo is het ook geregeld in het procesrecht. Er zijn regels opgesteld hoe, en belangrijker, wie iets moet bewijzen in een procedure. Vaak wordt tegen mij als advocaat gezegd; recht hebben is niet hetzelfde als recht krijgen. Dat klopt! Het kan te maken hebben met het bewijsrecht; hoe een advocaat omgaat met stelplicht, bewijslast en bewijsrisico is ontzettend belangrijk voor de uitkomst van een procedure. Het mag dan wel waar zijn wat je zegt, maar hoe bewijs je het?

De rechter vonnist namelijk binnen deze kaders. Wie stelt moet bewijzen, maar soms draagt de tegenpartij ook de bewijslast. Lastige materie waarvoor je een specialist in de arm moet nemen. Wij kunnen u helpen op het gebied van ondernemingsrecht.


Overigens wordt je het gelukkigst als je een procedure kunt voorkomen en dat is misschien ook de reden dat Ede de gelukkigste stad in Nederland is. Sinds 2013 staan wij ondernemers in Ede bij om geschillen zo goed mogelijk te beslechten. Liefst door deze te voorkomen,
maar desnoods door middel van een procedure.

www.fdpa.nl
[email protected]