Dag van de Duurzaamheid: Veenendaal zet zich landelijk op de kaart

TWEEDE PROJECT ZONNEPANELEN GROOT SUCCES

De 27 ondernemers die in de eerste ronde subsidie toegekend kregen. Foto: Jan-Fotografie

Ondernemend Veenendaal dient deze maand een SDE-subsidieaanvraag in voor 36.000 zonnepanelen. Daarmee wordt het succes van het eerste project, waar voor 23.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken in Veenendaal subsidie is toegekend, ruimschoots overtroffen. Deze nieuwe collectieve aanvraag is goed voor 10,8 Megawatt, vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo’n 3000 gezinnen. Veenendaal zet hiermee weer een belangrijke stap in de richting van een energieneutrale gemeente in 2035 en loopt hiermee voor op veel andere gemeenten.

Door de daken van verschillende bedrijfspanden te bundelen tot één grootschalig project, wordt zonne-energie extra rendabel. In deze tweede ronde waarvoor nu SDE+ subsidie wordt aangevraagd, doen 33 dakeigenaren mee. René van Holsteijn van de commissie Duurzaam Ondernemen en één van de aanjagers van het project: ‘Niet alleen bedrijven maar ook scholen, een supermarkt en enkele Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hebben nu aangehaakt. Zij hebben vertrouwen in onze aanpak en kunnen op twee manieren deelnemen aan het collectieve project. Zij stellen hun dak ter beschikking zonder zelf te investeren en nemen vervolgens groene stroom van hun eigen dak af. Of zij investeren daarnaast in het collectieve project, wat een nog meer rendement oplevert.

Er wordt een lokale project BV opgericht die 15 jaar lang zorgt voor het onderhoud en beheer, waarna het eigendom overgaat op de dakeigenaar. Samen met de gemeente en ECONNETIC hebben we dit proces heel zorgvuldig ingericht en Veenendaal wordt in dit opzicht landelijk één van de koplopers.’ Komende week wordt er ingeschreven op de SDE+ subsidie en medio december wordt duidelijk of deze toegekend wordt. ECONNETIC ondersteunt Ondernemend Veenendaal in de subsidieaanvraag en bij de realisatie van het project.