Column Rob Magendans: “Mijn bedrijf is € 10 miljoen waard”

Winst in uw jaarrekening, cash op uw bankrekening.
Waarschijnlijk stelt uw accountant al jaren de jaarrekening van uw bedrijf samen, of voorziet hij deze van een verklaring.

De waarde van het eigen vermogen op uw balans is echter zelden de “reële” waarde van uw bedrijf. Vaak is deze hoger, soms ook lager. Een kandidaat-koper van uw onderneming is zeker geïnteresseerd in de jaarrekeningen over het verleden. Natuurlijk moet uw boekhouding op orde zijn, al was het alleen maar voor de belastingdienst. Maar wat een koper voor uw bedrijf wil betalen hangt vooral af van andere zaken.

Hoe kijkt een koper naar uw bedrijf?

Een kandidaat-koper van uw bedrijf wil vooral kunnen inschatten:
1. hoeveel geld (cashflow) de onderneming volgend jaar en de jaren daarna kan genereren
2. welke risico’s de toekomstige cashflow van de onderneming kunnen beïnvloeden.

Voorbeeld: 2 bedrijven hebben de afgelopen jaren beide een cashflow van ongeveer € 1 miljoen per jaar gerealiseerd. Bedrijf 1 heeft 2 klanten die allebei goed zijn voor ongeveer 50% van de omzet. Bedrijf 2 heeft 50 klanten die allemaal goed zijn voor ongeveer 2% van de omzet. Afgezien van vele andere mogelijke risico’s ligt het voor de hand dat een kandidaat koper bereid is meer te betalen voor bedrijf 2 dan voor bedrijf 1.

Wanneer een waardering?
Idealiter 3-5 jaar voordat u uw onderneming verkoopt. Dan hebt u nog tijd om zaken te verbeteren, ofwel cashflow te verhogen en risico’s te verkleinen. Maar in ieder geval is het verstandig een waardering te laten maken voordat u met kandidaat-kopers in gesprek gaat.

“Mijn bedrijf is € 10 miljoen waard”
Om die stelling te onderbouwen heeft u dus weinig aan de accountantsrapporten over de afgelopen jaren. Laat daarom een ervaren overname-adviseur eens een waardering maken van uw bedrijf. Kosten? Minder dan de laatste jaarrekening van uw accountant. Opbrengst: een veel grotere kans op succesvolle verkoop van uw bedrijf, in de naaste of verdere toekomst.

We zijn graag bereid eens een gesprek met u aan te gaan over de waardering van uw bedrijf!

Magendans Fusies & Overnames
Galvanistraat 1, 6716 AE Ede
0318-754 150
06 – 54 74 55 91
[email protected]
www.magendans.nl