COLUMN De Accountant: MKB Accountants

Goede voornemens
In mijn vorige column schreef ik over Robotic Accounting. Het automatiseren van de administratie leidt tot een beter inzicht in de tussentijdse cijfers en daarmee in de prestaties van de onderneming. Het jaar 2017 is alweer bijna voorbij, de feestdagen staan voor de deur, een mooi moment om bij kaarslicht en een goed glas wijn na te denken over uw doelen voor 2018. De tussentijdse cijfers helpen daarbij. Om u te helpen hierbij een aantal structurele zaken waar u deze dagen eens over zou kunnen nadenken.

Ondernemingsvorm
Het eerste onderwerp is of u wel de juiste ondernemingsvorm heeft. Ik kom regelmatig ondernemers tegen die al jaren in een bepaalde ondernemingsvorm zitten maar mij de reden niet kunnen uitleggen. De belastingdruk tussen een BV en eenmanszaak is niet in balans. De belastingdruk in een eenmanszaak is veel lager dan in een BV. Dus waarom zit u dan in de BV? Uiteraard kan aansprakelijkheid een (goede) reden zijn. Toch loont het de moeite eens goed na te denken over deze vraag. Want uit gewoonte in een BV zitten is wel een dure gewoonte. Dus voornemen #1 “heb ik wel de juiste ondernemingsvorm”.

Beperk uw box 3 vermogen
In Nederland staat een aanzienlijk vermogen op spaarrekeningen die weinig rendement opleveren (circa 335 miljard). Over deze tegoeden betalen we een belachelijk hoog tarief aan belasting. Stel je krijgt over dit geld 0,2% rente en het box 3 tarief is 1,2% dan betaal je dus 600%!! belasting. Het is dus zaak om actief na te denken hoe u slecht renderend vermogen uit Box 3 kunt halen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden die snel te regelen zijn. Tussen kerst en oud en nieuw kunt u dit probleem best oplossen! En lukt het niet dit jaar, dan zeker volgend jaar! Dus voornemen #2 “voorkomen van box 3 belasting”

Lage inkomensvoordeel
Met ingang van 2017 is de Wet tegemoetkoming loondomein ingevoerd. Deze wet regelt het Lage inkomensvoordeel (LIV). Hierdoor heeft u voor werknemers, die een inkomen hebben tot 125% van het minimumloon en aan een urennorm (1248) voldoen, recht op een tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming kan wel oplopen tot 2.000 euro per jaar. Heeft u deze regeling in beeld en heeft u nagedacht op welke wijze u dit voordeel kan benutten? “voornemen #3 benut het LIV”

Ik wens u een voorspoedig en gezegend 2018! Heeft u behoefte om hier eens over door te praten dan bent u uiteraard van harte welkom!