ICT Campus verbindt

Veenendaal en omgeving vormt in 2025 landelijk het ICT-centrum voor Food, Health en Tech. De ICT Campus zorgt voor een goede kruisbestuiving tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. De partners zorgen er samen voor dat Veenendaal en omgeving dé ICT-banenmotor is met een optimaal vestigingsklimaat voor ICT-bedrijven en top ICT-onderwijs.

Tekst en Foto’s: Joëlle Daalder

De aanpak van ICT Campus wordt steeds vaker gezien als een voorbeeld van hoe het hoort. Ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken samen en bereiken zoveel meer dan ze los van elkaar kunnen bereiken. Stichting ICT Valley is de drijvende kracht achter de vele ICT-bedrijven die aangehaakt zijn.

Wethouder Marco Verloop zet zich vanaf 2010 in om Veenendaal als ICT-centrum op de kaart te zetten. “Afgelopen jaren zijn we als gemeente, ICT-bedrijven en onderwijsinstellingen steeds intensiever gaan samenwerken en dat bevalt alle partijen uitstekend.” ICT Campus richt zich vooral op een innovatief ICT-klimaat met crossovers binnen Food, Health en Tech.

Een belangrijk onderdeel van de ICT Campus is onderwijs. Bedrijven waarderen de frisse blik van de jongeren. Studenten brengen een nieuwe kijk op zaken binnen de organisatie. Ze zijn vaak erg goed op de hoogte van de nieuwste technieken en mogelijkheden. In de regio willen we creatieve en toekomstbestendige professionals die de nieuwe uitdagingen op ICT-gebied begrijpen. Binnen het aanbod van opleidingen horen daarom ook hoogwaardige en innovatieve opleidingen. Onderzoek toont ook aan dat er de komende jaren steeds meer ICT-banen bijkomen. Daarom zetten we met de ICT Campus in op het beter op elkaar laten aansluiten van MBO en HBO en het aansluiten op het bedrijfsleven.

IT-Experience & Game Event groot succes
Mooi voorbeeld van een event waarbij bedrijven in contact komen met toekomstig ICT-talent is de Game Battle. Deze Battle werd op 23 en 24 februari jl. voor de tweede keer door ICT Valley georganiseerd.

Leerlingen van het Voortgezet Onderwijs uit Veenendaal, Rhenen, Ede en Wageningen hebben 24-uur lang achteréén genoten van de unieke Info Support Game Battle. Naast de LAN-party was er een uitgebreide IT-Experience met vele activiteiten om jongeren te motiveren voor een toekomst in de ICT. De Game Battle werd vrijdag officieel geopend door wethouder Marco Verloop: “Het is belangrijk jongeren op een plezierige en actieve manier al vroeg te enthousiasmeren voor een ICT-opleiding en een mogelijke mooie ICT carrière”.

Tech ervaren
Op het Experience Plein waren tal van activiteiten voor jongeren. Zo was er een VR-experience, met de nieuwste virtual reality techniek. Een Racesimulator, die zeer populair is bij de jongeren en Info Support had een parcours: ‘War of the Tanks’ gebouwd. Waarbij een bestuurbare tank over een heuvelparcours langs gebouwen gereden moest worden. Maar ook de ‘old school’ flipperkast was aanwezig en werd druk bespeeld. Info Support en BIT gaven diverse workshops, bijvoorbeeld over gezichtsherkenning en op welke celebrity je het meest lijkt. Of een workshop over het bouwen van een network en een heuse hack-workshop waar de jongeren leerde hoe het spel Minecraft te hacken.

Hackaton
Nieuw dit jaar was de Hackaton, begeleidt en geïnitieerd door onderwijspartners HSO en het ROCA12. Tijdens deze Hackaton gingen jongeren, in een team van acht personen, een vraagstuk rondom een datavoorspelling in de Champions League oplossen. De prijs was uiteraard twee tickets voor een Champions leaguewedstrijd. Deze tickets zijn gewonnen door twee leerlingen van het ROCA12.

CSV Veenendaal schoolwinnaar
Het is belangrijk jongeren met elkaar in contact te brengen, hen te laten samenwerken en voor alle onderdelen te enthousiasmeren. Daarom konden op alle onderdelen punten verdiend worden, zowel bij de activiteiten, 24-uurs battle als de workshops. Jongeren speelden voor zichzelf en voor hun school. CSV Veenendaal is de schoolwinnaar geworden en won een cadeaubon van The Maxx uit Veenendaal. Daarnaast waren er nog drie individuele prijswinnaars, waarvan de hoofdprijs een complete WAN-set betrof.

ROC A12 en CHE, beide uit Ede, hebben een belangrijke rol gespeeld in de voorbereidingen van het event. Job Maresh, student van ROCA12, heeft tijdens het event 24-uur radio gemaakt, een record. Daarnaast werd het complete licht en geluid verzorgd door studenten van ROCA12. De opleiding beveiliging verzorgde de beveiliging en IT studenten hielpen om de LAN-party op te bouwen. Knooppunt Techniek speelde een belangrijke intermediaire rol in de voorbereiding tussen projectorganisatie en onderwijs.


Game Battle onderdeel van ICT Valley
ICT Valley heeft tot taak een verbindende factor te zijn van ICT-(gerelateerde) bedrijven in de FoodValley en organiseert diverse events voor betrokkenen en hun leden. Het Game Battle event is daarom hieraan toegevoegd. Gerrit Valkenburg, secretaris van ICT Valley: “Wij zijn trots op een succesvolle tweede editie. Als organisatie hebben we een gemeenschappelijk belang: de jeugd een geweldige IT-Experience en Game Battle bezorgen en tegelijk enthousiast maken voor een opleiding en carrière in de ICT. We hebben deze editie opnieuw prachtige samenwerkingen opgebouwd met al onze partners.”