Circular Economy Challenge trapt af met 16 bedrijven uit de FoodValley

Om bedrijven te stimuleren een circulair businessmodel te omarmen, is de Rabobank de Circular Economy Challenge gestart. In dit bewezen succesvolle programma kunnen bedrijven hun kansen voor circulair ondernemen verkennen en die vertalen naar een goed actieplan en een businesscase. In de FoodValley trekken twee Rabobanken (Gelderse Vallei en Vallei en Rjin) komend half jaar samen op voor een eigen CE Challenge. Op dinsdag 26 juni presenteerden de 16 regionale ondernemers zich tijdens het startevent in Ede.

Tijdens de CE Challenge werken de deelnemers nauw samen met KPMG Sustainability, Rabobank en MVO Nederland. Zo krijgen ze toegang tot nieuwe circulaire netwerken, wordt er een companyscan gemaakt en gaan ze een belangrijke voorbeeldfunctie in de regio vervullen.

Beide Rabobanken zijn enthousiast over de variëteit van de 16 bedrijven die meedoen aan de CE Challenge. Mariska de Kleijne, directievoorzitter bij Rabobank Vallei en Rijn: “Het is inspirerend om te horen wat de drive is van de ondernemers uit deze regio, die samen met ons willen ontdekken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van circulair ondernemen. Doelen die variëren van minder belasting van het milieu, het verlagen van kosten of het uitwerken van nieuwe verdienmodellen.

Jos Eringfeld, directeur Bedrijven bij Rabobank Gelderse Vallei vult aan: “Het was goed om te zien dat zelfs bij deze eerste gezamenlijke bijeenkomst al verbindingen werden gelegd tussen de verschillende ondernemers. We gaan komend half jaar zeker kansen verzilveren in de circulaire economie.”

Circulaire Regioscan
Voor aanvang van de CE Challenge werd door KPMG Sustainability een circulaire regioscan gemaakt voor de FoodValley. Hierbij werd bijvoorbeeld gekeken welke sectoren in de regio een grote voetafdruk hebben qua grondstofverbruik, energieverbruik en afval maar ook naar de economische toegevoegde waarde. Het doel van deze scan is focus aan te brengen bij de ondernemers. De regioscan werd tijdens de kick-off van de Circular Economy Challenge overhandigd aan diverse belangrijke stakeholders en ondernemers uit de regio.

Adviestraject
De 16 ondernemers die zich voor de uitdaging hebben aangemeld, worden gedurende de CE Challenge één-op-één begeleid door KPMG, Rabobank en MVO Nederland. De bedrijven doorlopen een volledig adviestraject met daarin een bedrijfsscan. Aansluitend volgen de deelnemers in september de workshop ‘van idee naar actieplan’ en in oktober de workshop ‘pitchen van je actieplan’. MVO Nederland biedt de kandidaten toegang tot haar netwerk van 2500 bedrijven uit diverse sectoren, die bezig zijn met duurzaamheid. Eind november 2018 presenteren de bedrijven hun definitieve plannen tot circulair ondernemen.

Deelnemers
De volgende bedrijven uit de FoodValley gaan met elkaar de uitdaging aan tijdens de Circular Economy Challenge:
- BOOT Organiserend Ingenieursburo B.V. uit
Veenendaal
- EeStairs Nederland B.V. uit Barneveld
- De Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal
- Van de Haar Groep uit Wekerom
- H&B Puntlastechniek B.V. uit Nijkerk
- Hazeleger Kaas B.V. uit Barneveld
- ITN Installatietechniek B.V. uit Ede
- Bouwbedrijf Kreeft B.V. uit Ede
- Maatschap Minnen uit Ede
- Neboplus uit Barneveld
- Norschoten uit Barneveld
- Orcon B.V. uit Veenendaal
- Aannemersbedrijf Roseboom uit Ede
- Sieplo B.V. uit Lunteren
- Teka Groep B.V. uit Barneveld
- Ziekenhuis Gelderse Vallei uit Ede

De Rabo Circular Economy Challenge FoodValley is een onderdeel van het samenwerkingsprogramma ‘FoodValley ondernemend circulair’. Dit samenwerkingsverband richt zich op agendering, inspiratie en samenwerking en is een loket voor hulpvragen. Ook richt het zich op het ontwikkelen van concrete projecten, samen met ondernemend FoodValley.