Bedrijven maken gebruik van de florerende economie om internationaal te gaan ondernemen. Andere ondernemers breiden hun handelsrelatie met het buitenland uit. Accon avm International in Veenendaal faciliteert bedrijven hierin met financiële en adviserende dienstverlening.
Directeur Advies Oetse Wijma zet Accon avm in een paar rake lijnen neer. Het bedrijf heeft ruim 40 vestigingen in het land en er zijn 1000 medewerkers. Dat zijn de financiële dienstverleners, die zich bezig houden met accountancy, fiscaliteit, juridisch advies, HR, ondernemersrecht. En het zijn de bedrijfskundig adviseurs. “Als accountant ben je geneigd terug te kijken. Hoe verliep het afgelopen boekjaar? Onze adviseurs denken daarentegen vooral mee over de vraagstukken rond de toekomstige ontwikkelingen van een bedrijf. Dat doen we onder andere door de plannen door te berekenen op haalbaarheid en te ondersteunen met het rond krijgen van de financiering. Ook bedrijfskundig kijken we mee: is het bedrijf ingericht op de toekomstige ontwikkelingen? Past de inrichting van het bedrijf bij de missie/visie? Voor de onderliggende vraagstukken die daaruit voort komen zijn we echt sparringpartner voor bedrijven”.
Bij een net opgericht bedrijf zal continuïteit een belangrijk gespreksonderwerp zijn en bij een bedrijf dat al jaren bestaat spelen de vragen over nu en noodzaak van het verzetten van de bakens. “Ondernemers zijn bezig met ondernemen en hebben doorgaans weinig tijd om te reflecteren. Toch is dat nuttig”, weet Oetse Wijma uit ervaring.
“Onze adviseurs denken daarentegen vooral mee over de vraagstukken rond de toekomstige ontwikkelingen van een bedrijf.”
Brexit
Accon avm kreeg de afgelopen decennia in toenemende mate te maken met de internationalisering van het bedrijfsleven en bouwde er een enorme expertise in op. Deze buitenlandspecialisten zijn verenigd in Accon International. Senior belastingspecialist Arjen Tompkins maakt er deel van uit. Zowel hij, als Oetse Wijma vertellen enthousiast over de vraagstukken die een rol spelen bij het over de landsgrenzen bewegen van goederen en diensten.
In het oog springend is daarbij de naderende Brexit. Onder meer de transportbedrijven en agrarische sector in Food Valley krijgen dan te maken met nieuwe douaneformaliteiten en een andere BTW-wetgeving. “We volgen de ontwikkelingen nauwgezet en staan klaar om bedrijven hierin te ondersteunen”, verklaart Arjen Tompkins.
“We hebben een bedrijfsscan ontwikkelt waarmee we kunnen onderzoeken of een bedrijf is toegerust voor de internationale markt. Ook voor de Brexit hebben we zo’n instrument ontwikkeld om met ondernemers gestructureerd na kunnen te denken over bijvoorbeeld de veranderende belastingwetgeving”, zegt Oetse Wijma.
Wereldwijd netwerk
Het rivierengebied kent veel sectoren die internationaal opereren, zoals agro, transport, IT en bouw. Accon International is ze dagelijks van dienst. Arjen Tompkins: “Zo hebben we een softwarebedrijf als klant dat producten wilde gaan verkopen in Frankrijk en Duitsland. Welke rechtspersoon moet daartoe worden opgericht? Wat komt er bij kijken als je in die landen personeel aanneemt? Er bestaat een wereldwijd netwerk van accountants en belastingadviseurs, waar ik lid van ben. Daardoor ken ik specialisten in het buitenland persoonlijk. Mede dankzij hun diensten kon het softwarebedrijf binnen een paar weken op een verantwoorde wijze internationaal aan de slag”.
Belastingvrijstelling
De zakenwereld is internationaler dan menigeen denkt, zegt Oetse Wijma. Zo kan een Duitse producent producten leveren aan een Nederlandse koper, die weer levert aan zijn Belgische klant. Ook zijn er tal van deelproducten die in het ene land gemaakt en in het andere land geassembleerd worden. Melkvee- pluimvee- en varkensboeren in het rivierengebied leveren via de tussenhandel hun producten voor een groot deel aan het buitenland. En IT-consultants uit India komen als buitenlandse hoogopgeleide werknemers naar ons land toe. Om die groep hoogopgeleiden te trekken geldt een belastingvrijstelling van dertig procent van het loon, de zogenaamde 30%-regeling. Het aantal jaren dat deze groep 30 procent van het salaris belastingrij mocht innen is wel iets ingeperkt, maar toch is het nog steeds een hele aantrekkelijke regeling voor buitenlandse specialisten die naar Nederland komen
“Landen heffen forse boetes als je die verklaring niet bij je hebt.”
Naheffing
Internationalisering speelt ook bij grote bouwprojecten, weet Arjen Tompkins: “Er wordt vaak gewerkt met buitenlandse onderaannemers. Daar spelen veel aspecten van aansprakelijkheid. We zien het als onze rol om de klant te behoeden voor een aansprakelijkheid voor loonbelasting achteraf. Als bedrijven dat niet onderkennen, dan kunnen ze rekenen op een enorme naheffing. Dat is zuur. Zeker als dat met behulp van een goede adviseur te voorkomen is”. Hij wijst ook op de zogenaamde A1-verklaring voor Nederlandse werknemers in het buitenland. Dat kan gaan om een langdurig contract maar ook om iemand die drie dagen op een buitenlandse beurs staat. In de A1-verklaring is geregeld dat betrokkene in Nederland sociaal verzekerd is. Dat is verplicht voor werknemers in het buitenland. “Landen heffen forse boetes als je die verklaring niet bij je hebt”, weet Arjen Tompkins.
Salarisverwerking
Nederland doet zaken in het buitenland en andersom. Duitse familiebedrijven stationeren hier bijvoorbeeld Nederlandse werknemers om hun producten aan de man te brengen. Accon International beschikt over een team salarismedewerkers dat voor de buitenlandse werkgever de salarisverwerking en de afdracht van belasting en premies verzorgt.
Regiokantoren
Uit het gesprek komt de regio naar voren als een gebied met vele internationale handelstransacties. Gedegen financiële en juridische dienstverlening is daarbij onmisbaar, weten de beide specialisten. De internationale specialisten van Accon International in Veenendaal zoeken elkaar daartoe op en delen hun kennis. Zo versterken ze elkaar. “Dankzij onze regiokantoren houden we ‘feeling’ met het gebied waarin we werken. We vinden het belangrijk om de taal van de streek te spreken. Dichtbij de klant schatten we hun problematiek zo goed mogelijk in, denken we mee en faciliteren we”, zegt Oetse Wijma tot besluit.