Veenendaal – Mr. Isabelle Cox (45), notaris en mede-eigenaar bij Olenz Notarissen, heeft zichzelf aangemeld om een rol te spelen in het BOVeenendaal Cyber Security Project. “Voor Mkb’ers is het belangrijk om zich te beschermen tegen digitale aanvallen.”
Cox is naast haar ondernemerschap ook bestuurslid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie met als portefeuille Digitalisering, Innovatie en ICT. Ze vindt het belangrijk dat Veenendaal dit initiatief heeft. “Ik ben daarom ook aangehaakt, omdat ik vind dat het van het grootste belang is dat ondernemers in het MKB elkaar helpen en steunen bij dit aspect van hun bedrijfsvoering. Het is namelijk best een lastig te begrijpen en te volgen onderwerp.”
“We zijn afhankelijk van ICT en daarom kwetsbaar op dit vlak.”
Kwetsbaarheid
De gevolgen van bijvoorbeeld een vijandige hack zijn enorm vertelt de notaris. “We zijn afhankelijk van ICT en daarom kwetsbaar op dit vlak. Een hack heeft echt een ontzettend grote impact op je bedrijfsvoering, zeker als er data is gelekt.” Als notaris is ze ook maar ‘gewoon een gebruiker’, zegt ze over haar beroepsmatige raakvlakken met ICT. “Maar er gaan ook veel vertrouwelijke gegevens om in het notariaat. Onze data veilig houden is dan ook van het grootste belang. We zijn op zoek naar de toepasbaarheid van cybersecurity in de praktijk binnen het MKB.” Mr. Cox doet mee, omdat ze er al op meerdere vlakken mee bezig is. ”Bovendien staat of valt dit soort projecten met enthousiastelingen, de kwartiermakers.”
“We zijn op zoek naar de toepasbaarheid van cybersecurity in de praktijk.”
Collectiviteit
De notaris gelooft in de collectiviteit van dit soort projecten. “Die zijn nodig voor de verspreiding van de kennis op dit gebied. De menselijke schakel blijft echter het zwakke punt. Overbrengen van kennis op medewerkers is in dit verband essentieel. Daar een continue proces van maken en dit screenen is heel belangrijk.” Volgens mr. Cox is de vraag ‘Wat kan er nog beter?’ iedere dag opnieuw gerechtvaardigd. Een antwoord daarop vind je alleen als je elkaar helpt. “Je weet zelf als ondernemer nooit waar je precies staat. In dit systeem word je continu gemonitord. Het dashboard meet je performance. Bovendien verandert de wijze waarop hackers te werk gaan voortdurend. Het is onmogelijk om dat allemaal zelf bij te houden.”
Confidentiële informatie
Een notaris is per definitie een bewaarder van vertrouwelijke gegevens. “Voor ons is het dus ook zaak om alle data veilig te houden. Dat is op alle niveaus essentieel,” stelt Cox. “Dit project geeft tips om het bewustzijn hierover te vergroten. Ik zie ook dat steeds meer wederpartijen dit belangrijk vinden. Wij zijn digitaal op allerlei systemen van andere partijen aangesloten. Als er bij één van die ketenpartners iets misgaat, dan heeft dat nadelige gevolgen voor de complete keten. Daarom denk ik dat ketenpartners ook gaan eisen dat je als aangesloten partij of gebruiker een bepaald niveau van informatiebeveiliging kunt aantonen. Met als gevolg dat we gezamenlijk het kennis- en veiligheidsniveau hooghouden. Wij lopen wat dat betreft graag voorop.”