De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Bedrijfsovername in Coronatijd

Patrick Kuster en Henk Hoksbergen
5 minuten

De coronacrisis zet de wereld op zijn kop. Er is economische onzekerheid. Een aantal branches in het MKB staat voor zware keuzes. Doorgaan, stoppen, het bedrijf verkopen of over laten nemen? Gelukkig zijn er ook bedrijven die juist opbloeien. Maar toch. Veel ondernemers staan aan de vooravond van ingrijpende beslissingen. Geen zorg. Het team van Boschland accountants en adviseurs en Herenstaete neemt je mee aan de hand. Met kennis, bevlogenheid en vooral oprechte aandacht.

Henk Hoksbergen, directeur/eigenaar van Boschland met vestigingen in Ede, Hengelo (Gld), Twello Lienden en Roermond en Patrick Kuster, directeur Herenstaete (financieringen, fusies en overnames) maken in hun vakgebied roerige unieke tijden mee. De coronacrisis is toch weer heel anders dan de bankencrisis van 2008 merken ze in de praktijk. Zowel Boschland als ook Herenstaete zijn partner van de Wagenvoort Advies Compas Groep. De totale groep bestaat uit een negental bedrijven die zich volledig richten op de financiële dienstverlening met onder meer Loonvisie, Commitment Verzekeringen, Commitment Makelaars en administratiekantoor ACMA.

 “Wij voelden direct dat hier iets groots aan de hand was”

Begrip tonen

Patrick werkt nauw samen met Boschland (hij is ook vestigingsleider van kantoor Hengelo) en maakt direct duidelijk dat achteroverleunen geen optie is. Om een voorbeeld te geven: “Begin maart van dit jaar zagen we de bui al hangen. Wij voelden direct aan dat hier iets groots aan het gebeuren was. We besloten snel met alle bedrijven van de Wagenvoort Advies Compas een Taskforce Corona in het leven te roepen. Met name Boschland, Loonvisie en ook Herenstaete, een partij die sterk is in fusies, financieringen en overnames, besloten om de krachten te bundelen om ondernemers krachtig en vakkundig te kunnen helpen. Onze inschatting was toentertijd al dat met name liquiditeit de komende maanden van groot belang zou zijn. Ook in deze periode hebben we diverse financieringen en overnames gedaan. Een grote groeifinanciering, vastgoedfinancieringen en een aantal overnames in de horecasector. Vooral bij overnames begrijpen we dat er niet alleen economische overwegingen zijn voor een overname of een bedrijfsopvolging, zeker ook emotionele. Ga er als ondernemer in de mkb-sector of in de agrarische sector maar aanstaan om je ‘kindje’ los te laten. Dat vraagt niet alleen om moed, ook om inlevingsvermogen van onze kant.”

Henk: “Veel van onze medewerkers kennen de bedrijfstakken waar we voor werken. Sommige collega’s komen er zelf vandaan of kennen het wereldje. En dat is zeker niet onbelangrijk. Ondernemers hou je niet voor de gek. Velen weten heus wel waar ze over praten. Alleen ons voordeel is dat wij meer van een afstand kunnen meekijken en ze helpen op het gebied van financieringen en overnames. Hoewel we bijna alle branches uit het MKB kunnen ontzorgen hebben een aantal branches onze specifieke aandacht zoals de branches als bakkers, food & agri, horeca en ICT.”

“Wij houden juist een spiegel voor”

Patrick: “De afgelopen maanden waren hectisch, maar ook uitdagend voor ons. Veel bedrijven hielpen we op weg om de liquiditeit goed te houden met diverse regelingen zoals de NOW (loonkostensubsidie) TOGS (Tegemoetkoming Ondersteuning Getroffen Sectoren), de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), de Tegemoetkoming vaste Lasten mkb-ondernemers, of met maatregelen op belastinggebied. Bijvoorbeeld met uitstel van betaling. Wij zijn op de hoogte van alle door de overheid ingestelde regelingen. Ons team houdt bovendien de laatste ontwikkelingen strak in de gaten.”

Patrick Kuster

Advieswerk

Aan alles is te merken dat Henk en Patrick de markt waar ze voor werken kennen en aanvoelen. Patrick: “Van huis uit ben ik fiscalist, werkte jaren bij banken en via wederzijdse contacten ben ik bij Boschland terechtgekomen. Nu leid ik kantoor Hengelo (Boschland) en Herenstaete (financieringen, fusies en overnames). Wat ik vooral leuk vind aan mijn werk is de advisering. Met de ondernemer om tafel. Luisteren, praten, vragen stellen. Natuurlijk zijn de cijfers het uitgangspunt bij een move van een bedrijf. Toch ben ik er stellig van overtuigd dat het daar niet alleen om draait. Wij houden juist die spiegel voor. Wat past bij een ondernemer of boer? Ben je straks wel op je plek? Hoe kijk jij naar de toekomst in die andere setting? Ik zie het als mijn taak om dat helder boven tafel te krijgen.”

Element

Henk: “Helemaal eens. Dat herken ik. Vaak kun je beter luisteren dan hele verhalen afsteken hoe het wel of niet moet. Op die manier begeleid je de ondernemer beter naar een nieuwe toekomst. Zelf ben ik erg thuis in de intensieve bakkerswereld. Jarenlang werken met onregelmatige werktijden. Vaak zie je bij familiebedrijven dat stoppen, of de zaak door iemand anders laten overnemen, moeilijk is. Logisch, je zult maar noodgedwongen voor de keuze staan. Ik ben dan helemaal in mijn element. Met zowel begrip voor de zakelijke als de emotionele kant.” Patrick: “Vaak pakken we gewoon tussendoor even de telefoon en vragen hoe het gaat. Dat waardeert een ondernemer.”

Boschland en Herenstaete hebben de afgelopen tijd bedrijven geholpen die een compleet andere richting op zijn gegaan. Patrick: “Dan sta je te kijken hoeveel power sommige ondernemers laten zien. Horecamensen die gedurfd een ander bedrijf overnemen of voor een ander verdienmodel kiezen. Laatst nog, bij een hotelovername. Geweldig wat mensen voor kansen blijven zien. Bovendien op een realistische manier. Daar krijgen wij dan een kick van als we ze geholpen hebben.”

 “Vertrouw niet alleen op de goede wil”

Henk: “We kwamen ook in gesprek met een ondernemer die de verkoop zelf had geregeld. Achteraf kwam hij in grote problemen. Ons dringend advies is als je een bedrijf wil verkopen of over wil laten nemen: stap eerst naar een adviseur bij voorkeur van Herenstaete. Wij zien in de praktijk dat het afbreukrisico te groot is als je eigenhandig een deal wil sluiten. Vertrouw niet alleen op de goede wil. Bereid je tijdig en goed voor.”

Win advies in

Patrick: “Wij ontzorgen en begeleiden je helemaal. Wij bepalen de waarde van het bedrijf, stellen de overeenkomsten op, zetten financieel alles op een rij, regelen de contacten met de Belastingdienst. Waar nodig schakelen we een advocaat in, mocht dat nodig zijn. Allemaal met als doel dat je als ondernemer met vertrouwen je nieuwe uitdaging aan kan gaan. Juist nu in deze onzekere tijden.”

Neem voor een vrijblijvende intake contact op met Patrick Kuster van Herenstaete of met Henk Hoksbergen van Boschland accountants en adviseurs.