De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Bedrijven => de verplichting in verduurzamen.

Anton Nuijten en Henny Nuijten
2 minuten

Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht moeten bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom en/of 25.000 m3 aardgas verbruiken vanaf 2019 iedere 4 jaar melden welke maatregelen op het gebied van energiebesparing zijn genomen. Mits de maatregelen zich binnen 5 jaar laten terugverdienen. In 2023 worden bedrijven en instellingen verplicht om naast energiebesparende maatregelen ook CO2-reducerende  maatregelen te treffen. Dit is een verbreding van de energiebesparingsplicht.

Hoe kan een ondernemer deze verplichting controleren? De eerste stap is het verbruik. Een volgende stap kan via de website van de overheid: regelhulpenvoorbedrijven.nl/wetcheckerenergiebesparing/

De NuytGroep BV (voor duurzame elektrotechniek) kan voor de energiebesparende ondernemer interessante diensten aanbieden. Naast de ‘standaard’ elektrotechnische werkzaamheden is het Amerongense bedrijf dé specialist in het verduurzamen van gebouwen. De NuytGroep BV is een gerenommeerd familiebedrijf en bestaat ruim 7 jaar. De oorsprong ligt bij kleine bedrijven: TechNuyt en ElectroNuyt van de gebroeders Nuijten. Henny heeft een achtergrond in de algemene elektrotechniek en is gespecialiseerd in alarm, camera en ontruimingssystemen. Elektrotechnicus Anton richt zich met name op zonnestroominstallaties en industriële automatisering. Inmiddels is het bedrijf verder uitgegroeid met zoon Nuijten, drie monteurs en verdere ondersteuning in de backoffice.

De NuytGroep gaat met de tijd mee. Met een sterke focus op verduurzamen. Daarbij moet gedacht worden aan zonnepanelen, LED verlichting, slim schakelen (waarom de verlichting laten branden als er niemand is?) en infrarood verwarming in combinatie met het zelf opwekken. Ook is er volop aandacht voor het (toekomstige) elektrisch rijden. Want deze voertuigen moeten uitgekiend opgeladen kunnen worden. Naast de praktijkervaring in de innovatieve elektrotechniek, probeert de NuytGroep zoveel mogelijk te ondernemen in een straal van 30 kilometer rond Amerongen. Ook dat is duurzaam!

Kosten versus opbrengsten

Het interessante van verduurzamen is dat de investering (met de gebruikelijke 28 procent aftrek) zich terug verdient. Met name door het besparen van de energie. Want elke niet verbruikte kWh stroom kost immers niets. De NuytGroep zet altijd in op de hoogste  kwaliteit. Dat lijkt een open deur. Bedenk echter als voorbeeld de toepassing van  micro-omvormers bij de zonnepanelen. Waarom? Méér opbrengst door de lage opstart en afval spanning tot wel 1 uur meer opwek per dag. En bij uitval beperkt dat zich dat tot die ene omvormer. Daarbij monitoren ze bij de NuytGroep altijd mee zodat er een pro-actieve service mogelijk is. Kort gezegd: een totaal ontzorg-programma waardoor de ondernemer – naast de investering die wordt terugverdiend – zich niet hoeft druk te maken voor deze verplichting.

Elke ondernemer heeft een energiebesparingsplicht. De NuytGroep heeft ervaring én oplossingen. Neem gerust contact op.