De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

DigiLab in regio Foodvalley van start

Graphics: Loek Weijts
3 minuten

Digitalisering biedt allerlei kansen, zeker in deze tijd waarin veel ondernemers en kantoormedewerkers juist door digitale technologieën hun werk vanuit huis voort kunnen zetten. Maar waar begin je als mkb’er met het digitaliseringsproces, hoe zet je de eerste stappen en waar haal je de tijd vandaan? Het DigiLab biedt uitkomst.

 

Digitalisering voor mkb’ers

Grote technologische innovaties als internet of things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI) en data-analytics passeren regelmatig de revue. Hoewel deze technologieën zeker invloed hebben op businessmodellen en bedrijfsvoering, hebben veel (kleine) ondernemers ook hele praktische digitaliseringsvraagstukken liggen. Denk daarbij aan de integratie van bedrijfsprocessen en de bijbehorende software of starten met online verkoop en dienstverlening. Om hier stappen in te maken is soms best lastig. Het ontbreekt vaak aan tijd en de juiste kennis. Om ondernemers verder te helpen op de digitaliseringsladder, zijn er digitale werkplaatsen in het leven geroepen. Afgelopen zomer ontvingen vijf werkplaatsen, waaronder het DigiLab , een activiteit van ICT Campus, subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

‘Om ondernemers verder te helpen op de digitaliseringsladder, zijn er digitale werkplaatsen in het leven geroepen’

Het DigiLab

In het DigiLab  helpen studenten (mbo, hbo, wo) van verschillende studierichtingen het mkb met digitale vraagstukken. Focus ligt met name op ondernemers met 2 tot 50 medewerkers, van een winkel in de Veenendaalse binnenstad tot een metaalbewerker op het industrieterrein. Onder professionele begeleiding van docenten en experts uit het bedrijfsleven gaan studenten aan de slag met de vraagstukken van ondernemers en het zoeken van oplossingsrichtingen. Studenten werken op deze manier aan oplossingen voor concrete vragen uit de markt en mkb’ers worden geholpen om toekomstgerichte stappen te zetten waarmee ze vitaal en digitaal kunnen blijven ondernemen. Dit betekent een nog betere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en op een eenvoudige en laagdrempelige wijze toegang tot de digitale economie voor kleine ondernemers.

Inmiddels zijn de eerste vijf studenten gestart bij het DigiLab en hebben zij al met een aantal opdrachten kennis gemaakt. Zo hebben de studenten onlangs de website edecentrum.nl vernieuwd. Een site waar lokale bedrijven uit Ede zich online kunnen presenteren. Om de lokale bedrijven daarbij te helpen is een online-training, gecombineerd met praktische ondersteuning en advies opgezet in overleg met de gemeente Ede en Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE). Het DigiLab voert dit traject uit samen met het online-team van Ede Marketing. Doel van het DigiLab is om gedurende drie jaar minimaal 32 studenten een praktijkleerplaats te bieden en zo’n 600 mkb’ers te bereiken.

‘Doel van het DigiLab is om gedurende drie jaar minimaal 32 studenten een praktijkleerplaats te bieden en zo’n 600 mkb’ers te bereiken’

 

Digitaliseringsvouchers

Tijdens de experttafel op 24 november, georganiseerd door ICT Campus en RCT Gelderland, werd het DigiLab gepresenteerd aan ondernemers uit de regio en bespraken deelnemers op welke manier het mkb hier gebruik van kan maken. Ondernemers uit de maakindustrie deelden tijdens het evenement daarnaast welke impact digitalisering op hun bedrijf heeft gehad. Verder is in deze bijeenkomst toegelicht dat er vouchers beschikbaar gesteld worden door RCT Gelderland en Oost NL, die bedrijven de mogelijkheid geeft voor de inhuur van externe expertise om hun bedrijf, bedrijfsprocessen en producten verder te digitaliseren. Door de combinatie van het DigiLab en de vouchers, wordt verkenning en implementatie van digitalisering voor het mkb laagdrempeliger.

Heb jij als ondernemer ook een digitaal vraagstuk waar de studenten mee aan de slag kunnen? Laat het ons weten! Neem contact op via info@knooppunttechniek.nl of bel (0318) 664 220. Of neem rechtstreeks contact op met Joop Hazeleger via (06) 52 64 62 75 of Cora van Wijngaarden via (06) 20 70 29 22. Binnenkort wordt het DigiLab verder geprofessionaliseerd. Zo werken ze momenteel hard aan de ontwikkeling van een eigen website, die hopelijk nog dit jaar live gaat. Op dit moment is het DigiLab gevestigd in het pand bij Knooppunt Techniek aan de Reehorsterweg 90 in Ede. Je bent hier, gezien de coronamaatregelen, op afspraak van harte welkom!

ICT CAMPUS