De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Duurzame bemiddeling door HetWerktNu

Leonard Steetsel
4 minuten

Niemand moet aan de kant blijven staan


De arbeidsmarkt is in beweging. Sterker, op dit moment is er krapte aan personeel. Dan is het juist extra belangrijk dat iedereen een kans krijgt. En daar kan het bedrijfsleven van profiteren. Het sociaal werkbedrijf IW4 voor Veenendaal, Rhenen en Renswoude begrijpt die boodschap. Via HetWerktNu, onderdeel van IW4, komt een inclusieve arbeidsmarkt een stapje dichterbij.


Werken is meer dan geld verdienen alleen. Werken geeft voldoening, zorgt voor structuur en geeft jou meer eigenwaarde. Ergens bij horen en ertoe doen, dat is voor iedereen belangrijk. Maar het vinden van de baan die bij je past, voor sommigen is dat een uitdaging. Geen zorg. ‘De kracht van ons bedrijf is om de talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te benutten. Hen te helpen aan passend en volwaardig werk. Hen net dat ene extra duwtje in de rug te geven en mensen mee aan de hand te nemen.’ En met succes. Leonard Steetsel, algemeen directeur IW4, en Peter Pouwels, werkconsulent HetWerktNu, delen graag hun enthousiasme en succeservaringen.

“Wij bemiddelen en begeleiden kandidaten richting de arbeidsmarkt en blijven daarna met elkaar in gesprek.”


Peter: “Wij vinden het niet alleen belangrijk om mensen aan passend werk te helpen, we doen dat op een duurzame manier. Dus niet van: daar is het bedrijf, succes ermee. Integendeel. Wij bemiddelen en begeleiden kandidaten richting de arbeidsmarkt en blijven daarna met elkaar in gesprek. We evalueren voortdurend de stand van zaken. Juist ook als ze al een tijd bij een bedrijf actief zijn. Wij geven ondersteuning via gerichte jobcoaching. Daarnaast zoeken we actief contact met werkgevers in de Regio Foodvalley met de vraag; willen jullie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven? Wij bieden praktijkgericht personeel en dragen bij aan een duurzame match. Zelf vind ik dat een superleuke job. Zeker als ik kandidaten zie die helemaal in hun kracht komen en een wezenlijke bijdrage leveren aan het bedrijf. En als ze met een big smile rondlopen. Dat is altijd weer gaaf om te zien.”

Geen vrijblijvendheid

Leonard: “Voor de duidelijkheid. Van vrijblijvend is geen sprake bij HetWerktNu. Er is een arbeidsrelatie afgesproken met de daarbij behorende verplichtingen en gevraagde kwaliteiten. En daar willen we aan voldoen. Wij werken bijvoorbeeld voor AXA in Veenendaal. Jaarlijks leveren wij 2,5 miljoen cilinders voor de fietssloten. Elk slot moet perfect zijn en voldoen aan de gestelde eisen. Onze mensen moeten dus accuraat werken en hun bijdrage leveren. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Kandidaten komen bij ons in beeld via de gemeente, UWV of werkgevers. Niet alleen het vinden van een passende werkplek, maar ook het voorkomen van uitval is een van de belangrijkste speerpunten. Bijvoorbeeld door werknemers van werk naar werk te helpen. Gelukkig beschikken wij over een enorm netwerk van bedrijven waar geregeld een tekort is aan praktijkgericht personeel. Wij denken mee en bieden oplossingen.”

Leonard ziet steeds meer een positieve wending, maar merkt ook dat er nog steeds bedrijven zijn met ‘koudwatervrees’ om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. “Maak je geen zorgen, onze kandidaten voegen echt wat toe. Een voorbeeld. Vaak zie je dat hoger opgeleid personeel, bijvoorbeeld in de (proces)techniek, neventaken uitvoert die ze liever door een ander laten doen. Maar dat komt er maar niet van. Taken die relatief eenvoudig zijn kun je ook door een van onze kandidaten laten doen. Daarmee ontlast je de een en help je de ander. Win-winsituatie dus.”

“Voorkomen van uitval is een van de belangrijkste speerpunten.”


Mustafa

Leonard en Peter delen graag twee successtory’s van twee kandidaten. Peter: “Het verhaal van Mustafa vind ik treffend. Een statushouder die zijn geboorteland was ontvlucht. Ondanks de moeite die hij ervoor deed was hij niet bij machte om zijn weg in de maatschappij te vinden. Wij hebben toen via HetWerktNu vacaturebemiddeling ingezet en kwamen in gesprek met een bedrijf in de Regio Foodvalley. Hij ging aan de slag als productiemedewerker, en zie daar. Na een tijdje is hij in vaste dienst gekomen. Mustafa blij, werkgever blij. Een mooi voorbeeld van succesvolle vacaturebemiddeling.”

“Mustafa blij, werkgever blij. Een mooi voorbeeld van succesvolle vacaturebemiddeling.”

Van werk naar werk

Leonard: “Het verhaal van Maryam. Daar ben ik ook zo trots op. Ook zij is via HetWerktNu op een nieuw spoor gezet. Haar verhaal in vogelvlucht. Ze werkte in Amsterdam en woont in Veenendaal. Dat kostte haar veel tijd en energie. Op termijn kon dat weleens leiden tot uitval. Nadat ze ons had benaderd zorgden wij voor een passend traject ‘van werk naar werk’ (outplacement). Nu werkt ze met plezier bij een bedrijf in de Foodvalley. Kijk, en daar doen we het nu allemaal voor.”

Peter: “Cruciaal is dat werkgevers openstaan voor een inclusieve arbeidsmarkt. Een bedrijf als Rosa Novum (onderdeel van Koninklijke Ginkel Groep) is een prachtig voorbeeld hiervan. Of BVS Sociaal Metaal (onderdeel van ERBA Groep). Zij pakken die handschoen perfect op. Wij zijn ervan overtuigd dat HetWerktNu een grote meerwaarde is voor dergelijke ondernemers. Mensenwerk is maatwerk, dat is onze dagelijkse drijfveer.”