De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Financieringsplatform NLInvesteert: Scherper AFM-toezicht leidt tot shake-out in sector

Dirkjan Takke
2 minuten

Nederlandse crowdfundingsplatformen moeten in november over een vergunning van de AFM beschikken. Het afgelopen halfjaar werd er bij deze bedrijven keihard gewerkt om de aanvraag tijdig in te dienen. Dirkjan Takke, directeur van financeringsplatform NLInvesteert, verwacht dat deze verdere professionalisering van de sector gepaard gaat met een shake-out. “Veel platforms zullen niet aan de eisen kunnen of willen voldoen.” 

 

Ook bij NLInvesteert, marktleider met meer dan 500 miljoen euro aan verstrekt krediet, was het alle hens aan dek om de aanvraag voor de vergunning uiterlijk 10 mei in te dienen, stelt Takke. “Met een groot deel van de extra eisen zijn we blij, omdat ze tot een verdere professionalisering van de sector zullen leiden. Processen worden op onderdelen echter ook onnodig zwaarder. De administratieve gevolgen voor partijen zijn ingrijpend en zullen tot fors hogere kosten van veel platforms leiden.”

Onder meer komen er strikte eisen voor de klantidentificatie van beleggers. Die wordt vergelijkbaar met die van banken, aldus Takke. “Nu is het voldoende om te checken of een belegger een Nederlandse bankrekening heeft; de zogeheten afgeleide klantidentificatie. Dat betekent dat het identificatieproces al bij een bank is doorlopen. Dit is niet langer voldoende. Nu moet je zelf onderzoek doen. Dat verhoogt de kosten aanzienlijk.”

De betalingsprocessen die bij veel partijen nu intern verlopen zullen moeten worden uitbesteed aan een betaaldienstverlener (payment service provider). Dat zou de transparantie voor beleggers moeten verhogen. Takke: “Dat betekent echter ook dat de kosten hiervoor zullen gaan verveelvoudigen. Platformen moeten bovendien een aanzienlijk deel van hun bedrijfsproces buiten de deur zetten. Dat is geen kleine operatie.”

Een shake-out met veel fusies en overnames

Volgens Takke bieden de striktere eisen beleggers meer zekerheid. Een goede zaak, zo stelt hij. “Veel partijen hebben echter moeite met de extra inspanningen en de hogere kosten. Dat geldt met name voor de kleinere platformen. Het is nu goed om volume te hebben, schaalgrootte wordt nog belangrijker. In de sector praat nu iedereen met iedereen. Ik verwacht veel fusies en overnames. Nee, wij zullen daar niet aan mee doen, wij houden vast aan onze strategie om organisch te groeien.”

Takke denkt dat uiteindelijk hooguit 15 van de 40 Nederlandse crowdfundingplatformen de shake-out zullen overleven. “Dat zullen 3 of 4 brede MKB-financieringsplatformen zijn, waarvan NLInvesteert er een is, en enkele partijen die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld vastgoed, de horeca of in duurzame financieringen. Tegelijkertijd krijgen wij ook signalen dat nieuwe partijen de vergunningsplicht aangrijpen om juist te starten met een platform. De vergunningsplicht is bovendien Europees, waardoor de toetreding van buitenlandse partijen op de Nederlandse markt makkelijker wordt.”

NLInvesteert heeft de kosten van het eigen financieringsplatform voor beleggers inmiddels van 0,9% verhoogd naar 1,2% (inclusief btw en over het gemiddeld uitstaande saldo). “Ons tarief was eerder laag en is inmiddels marktconform. Waarschijnlijk zullen ook andere aanbieders hun tarieven gaan aanpassen.” Behalve de kosten ziet Takke ook dat de minimale inlegbedragen voor beleggers omhooggaan. “De kosten voor kleine instapbedragen worden namelijk relatief hoog, een payment service provider rekent kosten per transactie. Voor kleinere beleggers wordt het daarmee lastiger om hun portefeuille te spreiden.”