De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Fire Prevent: met passie werken aan veiligheid

4 minuten

Een brand kan ons allemaal overkomen en heeft meestal een enorme impact. Niet alleen de materiele schade kan enorm zijn, ook de mentale. Juist nu bedrijfspanden in deze coronatijd vaker onbezet zijn is het extra van belang om uw bedrijfspand te beveiligen. Voorkomen dat brand- of rookschade ontstaat is cruciaal. Laat dat maar aan het bevlogen team van Fire Prevent brandbeveiliging & veiligheids-opleidingen over.

 

Missie

Fire Prevent is een familiebedrijf dat al 15 jaar uw betrouwbare partner is op het gebied van brandbeveiliging, advisering en opleidingen. De fascinatie voor brand, maar vooral het voorkomen en bestrijden daarvan, zitten bij de eigenaren Wouter en zijn zoon Jan Hazeleger in het bloed. Ga maar na. Wouter was jarenlang vrijwilliger bij de brandweerpost Kootwijkerbroek, pal naast zijn eigen bedrijf. Jan Hazeleger is ook een actief vrijwilliger bij dezelfde brandweerpost. Samen hebben ze een missie: een vakkundige bijdrage leveren aan veiligheid op de werkvloer, in de breedste zin des woords.

Wouter: “U ziet het misschien in het nieuws of u heeft het zelf meegemaakt. Een (bedrijfs)brand op bijvoorbeeld een bedrijventerrein of een brand in een kippen- of varkensschuur maakt grote indruk. Het staat voor altijd op het netvlies van eigenaren, familie en het personeel. Wij zien dat de bewustwording bij bedrijven, instellingen en particulieren rond brandbeveiliging groeit. Wij weten het als geen ander: een kleine oorzaak heeft vaak grote gevolgen. Als compleet bedrijf op het gebied van brandbeveiliging willen wij de klant volledig ontzorgen.” Daarom richt het 18-koppige team van het bedrijf uit Kootwijkerbroek zich op drie takken van sport: brandbeveiliging, opleidingen en advies.

 “In samenwerking met de vragende partij en de lokale overheid”

 

Jan en Wouter Hazeleger

 

Afspraak maken in coronatijd

Jan: “Zo maken we in samenwerking met de vragende partij en de lokale overheid, een risico- inventarisatie. Hierbij kijken we breed naar het pand met als uitgangspunt: waar is het gebouw ooit op vergund? Met die vergunning in de hand kijken we uitgebreid naar verschillende facetten als: bestaande brandbeveiligingsmaatregelen, nooduitgangen/vluchtwegen, brandtrappen, brandmelders, noodverlichting en vele andere belangrijke zaken waar het gebouw aan moet voldoen. En dat is heel divers. Van een gymzaal, schoolgebouw, molen, gevangenis, rechtbank, een gebouw van een ministerie tot aan een dierentuin. Onze expertise zetten we breed in.”

“Ook nu in deze coronatijd kan dat prima. In samenspraak met de klant houden we ter plaatse rekening met de RIVM-regels. Voor ons is de 1,5 meter afstand natuurlijk leidend. Bovendien zijn onze medewerkers erop voorbereid, beschikken allemaal over desinfecterende handzeep en hebben standaard een PBM-pakket (persoonlijke beschermingsmiddelen) bij zich”, vult Wouter aan.

“De verwachting is dat de nieuwe opleidingsruimte begin 2021 operationeel is”


Uitbreiding
opleidingsruimte

Een andere belangrijke dienst van Fire Prevent is het aanbieden van trainingen en opleidingen. Het motto daarbij is: voorkom gevaarlijke situaties en blijf up-to-date met betrekking tot wet- en regelgeving. Wouter: “Daarmee zijn we zeer actief. Op dit moment zijn we speciaal hiervoor ons pand aan het uitbreiden, zodat cursisten hier goed terecht kunnen, ook als de 1,5 meter regels nog geldend zijn. De verwachting is dat onze nieuwe opleidingsruimte binnen ons bestaande pand begin 2021 operationeel is. Daarnaast breiden we ons e-learning aanbod verder uit. Onze opleidingen zijn geschikt voor alle bedrijven. Overigens verzorgen we ook alle opleidingen Vakbekwaamheid Code 95 voor beroepschauffeurs. De trainingen worden gegeven door externe docenten waar we goede contacten mee hebben, waarvan we weten dat ze op de hoogte zijn van de laatste veiligheidsontwikkelingen door het volgen van nascholing.” Fire Prevent biedt daarnaast trainingen aan op het gebied van VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers), AED/Reanimatie, EHBO, Kinder EHBO. Tijdens de verbouwing gaan de opleidingen trouwens gewoon door, waarbij flexibiliteit het uitgangspunt is.

Vraagstukken beantwoorden

Naast opleidingsbureau en veiligheidspartner is Fire Prevent sterk in het beantwoorden van complexe vraagstukken. Jan: “Regelmatig zijn wij de meedenkende en adviserende partij bij gebouwen waar een scheiding is tussen wonen en werken. Denk daarbij aan een pand met winkels met appartementen daarboven. Daarnaast voorzien we klanten met bedrijfshallen van gedegen advies. Hoe staat het met de bestaande brandveiligheid? Zijn er voldoende brandwerende maatregelen genomen? Is brandcompartimentering noodzakelijk of voor verbetering vatbaar? Denk bijvoorbeeld aan het aspect gevaarlijke stoffen, wat mag je wel of niet opslaan. En hoe doe je dat veilig? In ons adviesrapport geven we adviezen en tips hoe de brandveiligheid te verbeteren.”

Fire Prevent beschikt als allround bedrijf trouwens ook over een eigen ademluchtwerkplaats, compleet met een professionele spoelinstallatie voor vervuilde maskers.

“Vuur is hetzelfde, brand is verschillend”


Het is wel duidelijk. Wouter en Jan Hazeleger hebben hart voor hun zaak. Dit zijn mannen met een missie, samen met hun team. Wouter: “Ik heb alles wat met brand en vuur te maken heeft altijd al interessant gevonden. Die fascinatie. Daarom meldde ik me destijds aan als vrijwilliger voor de brandweer. Hoe een brand zo snel om zich heen kan grijpen. Niet voor niets zeggen wij altijd: ‘vuur is hetzelfde, brand is verschillend’.” Precies, zo is het maar net.

Fire Prevent B.V.
Drieënhuizerweg 7a
3774 RE Kootwijkerbroek
T: 0342 41 82 49