De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Help, de rente stijgt!

Tom Baerends & Ewout den Ouden
< 1 minuut

Onderstaande grafiek zou zomaar het profiel kunnen zijn van de Koninginnerit van de Tour de France dit jaar. Het is echter de renteontwikkeling van de 5-jaars rente van de afgelopen 7 jaar. De rentestijging van maar liefst 2% vanaf het begin van het jaar is historisch gezien zelden voorgekomen in dit tempo. Maar daar hebben we nu wel mee te maken.

Verwachtingen

De kortlopende rente (Euribor) zal de komende maanden stijgen. Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, is duidelijk: “Om de inflatie in Europa te bestrijden, moet de rente omhoog.” Rond de zomer kunnen we de eerste stijging van het Euribor-tarief verwachten. De markt voor de 5-jaars rente blijft nog stijgende. Macro-economische ontwikkelingen én de situatie in Oekraïne zullen leidend zijn voor de richting van de langlopende rente.

Investeringsbeslissingen

Een variabele rente is vaak gekoppeld aan financieringsbehoeftes, zoals werkkapitaal voor voorraden en debiteuren. De vaste rente is meer gekoppeld aan investeringsbeslissingen in vervoermiddelen, machines of onroerend goed. Feit is: geld lenen kost méér geld.

Advies

Al met al is het een hele uitdaging om in deze tijden de juiste financiering te kiezen. Het verschil tussen banken en alternatieve geldverstrekkende partijen wordt kleiner. Het vergelijken van verschillende financieringsoplossingen loont daarom nu meer dan ooit. En laat dit nu net ons vak zijn. Wij adviseren graag bij het vinden van een zo passend mogelijke financieringsoplossing.