De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Het Ondernemersloket: voor starters en bedrijven die willen groeien

3 minuten

Het ICT Campus Ondernemersloket bestaat twee jaar, tijd om dit groots te vieren! Niet in de vorm van een feest, maar door dit jaar nog meer uit te pakken bij het helpen van startende ondernemers en ondernemers die hun bedrijf (verder) willen laten groeien. Van (digitale) bijeenkomsten, tot een samenwerking met NL Groeit en een Groei Inspiratie Event . Het Ondernemersloket pakt dit jaar uit!

Hulp bij snellere groei

Klaas Mollema, ondernemer en aanjager van het ICT Campus Ondernemersloket, startte het loket in 2018 om ICT-starters te helpen met snellere groei en jonge ICT-ondernemers te ondersteunen. Mollema: “Tijdens het inloopspreekuur dat wij elke twee maanden organiseerden, kon iedereen inlopen met de vragen die zij hadden. Wij keken vervolgens welke hulpmiddelen ICT Campus en haar partners konden bieden om van hun bedrijf een succes te maken.” Het loket, destijds nog Startersloket, bood jonge ICT-ondernemers begeleiding op allerlei vlakken van leiderschap en administratie tot marketing en PR.

Mollema: “Al snel bleek dat er een veelzijdigheid van vragen op ons af kwam. Niet alleen startups die hulp nodig hadden bij de groei naar een scale-up, maar ook ondernemers van gevestigde bedrijven wilden sparren met mede-ondernemers.” Het Startersloket werd daarom omgedoopt tot het Ondernemersloket, om een bredere doelgroep aan te spreken dan alleen starters. “In deze regio bevinden zich veel ICT- en tech-bedrijven. Een sterke ICT-regio bouwen en behouden doen we samen. Het Ondernemersloket is hier een mooi voorbeeld van, want wij helpen ICT-ondernemers kosteloos. We koppelen ze aan de juiste coaches, partners of programma’s met als doel de regio in beweging te houden en groei van de ICT-sector te stimuleren,” aldus Mollema.

Klaas Mollema, aanjager ICT Campus Ondernemersloket

Covid-19 Ondernemersloket

Dat het Ondernemersloket echt klaarstaat voor ICT-ondernemers uit de regio bleek ook tijdens het hoogtij van de coronacrisis. De maatregelen rondom het virus hebben voor veel ondernemers ingrijpende gevolgen. ICT Campus opende daarom tijdelijk een speciaal Covid-19 Ondernemersloket. Mollema: “Juist tijdens onzekere tijden hebben ondernemers behoefte om te sparren. Over hoe nieuw beleid uit te stippelen, het nemen van beslissingen of over de wirwar van steunmaatregelen. Het Covid-19 Ondernemersloket bood bedrijven een buddy die objectief, met verstand van zaken, mee kon denken. Juist nu er cruciale beslissingen genomen moeten worden en ratio en emotie haaks op elkaar staan.”

Samenwerking NL Groeit

Dit jaar zet het Ondernemersloket ook vol in op bedrijfsgroei van ICT-bedrijven met meer dan 10 medewerkers en/of een omzet van meer dan 1 miljoen. Hiervoor is het loket een samenwerking aangegaan met NL Groeit. Mollema: “In NL Groeit hebben wij een ervaren professionele partner in het opstarten en begeleiden van groeiprogramma’s gevonden. Zij bieden ondernemers met groeiambities diverse handvatten en programma’s. Of je nu al duidelijkheid hebt over hoe en waar je wil groeien als bedrijf of niet. Het Ondernemersloket biedt deze handvatten en programma’s al aan ondernemers met een bedrijf tot 10 medewerkers en/of een omzet lager dan 1 miljoen. De samenwerking met NL Groeit biedt de mogelijkheid de dienstverlening van het Ondernemersloket uit te breiden voor grotere ICT-bedrijven.”

 Om de tweejarige verjaardag van het Ondernemersloket te vieren en de uitbreiding van de dienstverlening onder de aandacht te brengen hebben ondernemers met een tech-gerelateerd bedrijf in de regio onlangs een groeivoucher ontvangen. “Iedereen die een kaart heeft ontvangen kan een groeivoucher ter waarde van 500 euro claimen. Kleine ondernemingen krijgen hiervoor onder andere via het Ondernemersloket een groeicoach. Grotere bedrijven gaan mee in het NL Groeit-programma en mogen op 24 september digitaal deelnemen aan het Groei Inspiratie Event,” geeft Mollema aan.

Het Groei Inspiratie Event, voor ICT, Tech, en maakindustrie in Regio Foodvalley

Het Groei Inspiratie Event, voor bedrijven in de ICT, tech of maakindustrie in Regio Foodvalley, vindt op 24 september digitaal plaats, met als centraal thema ‘schaalbaarheid van je bedrijf’. Diverse inspirerende sprekers zijn uitgenodigd om over dit thema te spreken en ondernemers gaan vervolgens in kleine groepen uiteen om onder leiding van een ervaren inspirator dieper in te gaan op een bepaald thema. Mollema: “Het doel van het Groei Inspiratie Event is ondernemers praktische tips en concrete acties mee te geven, waarmee ze de volgende dag direct aan de slag kunnen. Thema’s als omdenken, internationaal groeien, leiderschap, denken in scenario’s en financieringsmogelijkheden komen aan bod.” Op de sprekerslijst staan al mooie namen, zoals Peter ter Maaten (HSO), Kees de Jong (groeiondernemer) en Sjoerd Perfors en Jorn de Vries (Flitsmeister).

Dit evenement wordt opgevolgd met een tweetal thema-masterclasses over ‘arbeidsmarkt: hoe werf, bind en boei ik (jong) talent voor mijn organisatie’ en ‘Internationale marketing en verkoop: Hoe schaal ik op in het buitenland’. “Het Groei Inspiratie Event en de masterclasses zijn echt bedoeld om bedrijven met een omzet van meer dan 1 miljoen te helpen hun groeiambities verder uit te bouwen”, aldus Mollema.

Groeivoucher

Heb jij ook een onderneming in ICT, tech of maakindustrie en geen groeivoucher ontvangen?

Ga dan naar www.ictcampus-foodvalley.nl/groeivoucher  om jouw voucher te claimen.