De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Hub for Insect Knowledge zorgt voor snelle groei insectensector

Foto: Locatie Dutch Cricket Farm Barneveld | de puzzel is gelegd door de leden van de stuurgroep
2 minuten

Startsein uitvoering programmaplan Hub for Insect Knowledge

Vandaag is door de stuurgroep van de Hub for Insect Knowlegde (HIK) het startsein gegeven voor de uitvoering van het programmaplan. Het HIK is hét verzamelpunt in Nederland voor kennis en vragen van en voor partijen die actief in insectensector zijn voor feed, food en non-food. Het HIK maakt het verschil door partijen te verbinden en in beweging te brengen. Door sectorale belangen voorop te stellen en tussen en naast partijen te werken, ontstaat een krachtige combinatie van partijen die zich richten op groei en innovatie

Het afgelopen anderhalf jaar is samen met bedrijven en onderwijsinstellingen gewerkt aan de invulling van het HIK. De organisaties die al jaren bezig zijn in de insectensector en dus tot de pioniers gerekend worden, horen hierbij. Het programmaplan HIK vormt de basis van deze samenwerking en is in gezamenlijkheid met de partners opgesteld.

Programmaplan HIK

Het programmaplan HIK wordt gefaciliteerd door Regio Foodvalley. Het plan overstijgt de regionale grenzen en is sectoraal ingericht. Het HIK is hét verzamelpunt in Nederland voor kennis en vragen en hét knooppunt voor startups, kleine- en middelgrote (agrarische) ondernemingen en grote, industriële bedrijven die actief zijn in de insectenketen. Dit in samenspel en afstemming met nationale en internationale (branche)organisaties en gelieerde partijen.

In het programmaplan HIK zijn verschillende programmalijnen opgeschreven waaraan de partners de komende jaren werken, zoals het professionaliseren van de insectenketen, wet & regelgeving en onderzoek, educatie en kennisontwikkeling. Door de programmalijnen concreet handen en voeten te geven, wordt zoveel mogelijk (praktische) kennis vergaard en verspreid voor de verdere ontwikkeling binnen de sector.

Betrokken partners

De betrokken partners die samenwerken in het programmaplan zijn: VENIK, Wadudu, New Generation Nutrition, InsectoCycle, Coöperatie De Valk Wekerom, Feed Design Lab, Aeres Groep, Schothorst Feed Research, Poultry Expertise Centre, Aeres MBO Barneveld, HAS Hogeschool, WUR – Life Stock Research, LTO Gelderse Vallei, Foodvalley NL, Regio Foodvalley, Christelijke Hogeschool Ede – Lectoraat Dienstbaar Organiseren, provincie Utrecht en provincie Gelderland