De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Interview met Eduard van Dijk, manager operations bij VE ICT over de Cloud.

2 minuten

Welke ontwikkelingen zie je in de aankomende tijd op gebied van cloud?

Cloud wordt met de dag meer de standaard en daardoor dus ook belangrijker. Vrijwel alle applicaties zijn al cloud based of worden dat binnenkort. De integraties tussen applicaties zal steeds beter worden en zijn. Je ERP oplossing zal kan dan bijvoorbeeld naadloos integreren met je telefonie en Office applicaties. Dit biedt organisaties ontzettend veel voordelen en kansen. Denk aan keuzes maken en je organisatie sturen gebaseerd op complete data uit Power BI en door het gebruik van artificial intelligence.

Welke voordelen biedt de cloud organisaties?

Er zijn geen grote vooraf investeringen meer nodig. Cloud oplossingen zijn vrijwel altijd gebaseerd op maandelijkse kosten en daardoor beter te begroten en te schalen. Je hoeft je zelf ook niet meer bezig te houden met de techniek achter de schermen. Het maakt ook niet meer uit wanneer of op welke locatie je werkt. Dit biedt een enorme flexibiliteit, afgestemd op jouw organisatie behoeften.

Welke risico’s en/of veel gemaakte fouten zie je bij organisaties bij hun kijk op de cloud?

Belangrijk is dat er vooraf goed gekeken wordt naar de bedrijfsprocessen en de voordelen die cloud voor je organisatie kan bieden. Maak je nu nog gebruik van applicaties die niet cloud ready zijn? En waar mag de data opgeslagen worden (Nederland, EU of wereldwijd)? Hoe is de back-up en recovery geregeld? Is er een goede servicedesk waar je met vragen of storingen op terug kan vallen? Hoe gaan we training en adoptie voor en door de medewerkers borgen? Daarnaast moet er nagedacht worden over de beveiliging. Hoe houd je grip op met wie er gegevens vanuit jouw organisatie gedeeld worden? Hoe ga je om met gebruikers identificatie? Op welke, openbare, netwerken is je omgeving toegankelijk als er altijd en overal gewerkt kan worden?

 Welk advies zou je organisaties mee willen geven in hun digitale transformatie?

Kijk goed naar je bedrijfsprocessen. Wat loopt goed en waar valt er nog te verbeteren? Ga samen met je ICT partner om tafel om te kijken welke voordelen cloud oplossingen bieden in jouw specifieke situatie, denk aan een hybride omgeving. Op deze manier benut je wel de voordelen van de cloud en behoud de toegang tot de legacy applicaties.