Geen vakgebied dat zo snel verandert als de ICT. Wil je als ICT-professional doorgroeien terwijl je ondertussen ook gewoon elke dag aan het werk bent? Kies dan net als Johan Logtenberg (37) voor de associate degree ICT Service Management aan de CHE.
Johan werkt als projectleider bij Hollander Techniek. Dat is een technische dienstverlener voor de utiliteit, retail en industrie. Bij het familiebedrijf werken zo’n 400 mensen, verspreid over locaties in Apeldoorn, Almere, Amersfoort en Almelo. Zij leveren diensten op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, zwembadtechniek, beveiligingstechniek, industriële automatisering, robotisering, winkelautomatisering en informatietechnologie (IT).
Die IT-tak is het domein van Johan. Als projectleider ICT adviseert hij klanten over cloud, hybride en on premise IT-oplossingen. Daarbij zijn continuïteit, veiligheid en betrouwbaarheid belangrijke speerpunten. Ook stuurt Johan als coördinator de servicedesk aan, waarbij hij borgt dat klanten en medewerkers van Hollander Techniek zelf worden geholpen bij ICT-vragen of ICT-problemen.
Blijven ontwikkelen
Johan begon bij Hollander Techniek als servicedeskmedewerker, groeide door naar systeembeheer en is nu dus projectleider ICT. Hij heeft dus al de nodige praktijkervaring en kennis in huis. “Maar ik wil mezelf blijven doorontwikkelen. De associate degree ICT Service Management aan de CHE biedt me die kans.”
Een associate degree is een tweejarige opleiding. De studie is qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. In de opleiding ICT Service Management komen nieuwe ICT-oplossingen aan bod. Ook leer je over de veranderende rol van ICT in bedrijfsprocessen en is er aandacht voor het beheren en bewaken van kwaliteit en het coördineren van projecten. Verder groei je in het analyseren van gebruikerswensen, data en systemen, zodat je op basis daarvan effectieve ICT-oplossingen kunt ontwikkelen, implementeren en verbeteren. Dat doe je tegenwoordig bijna nooit meer alleen. Daarom is er ook veel aandacht voor projectmatig en multidisciplinair samenwerken.
Leren op de werkvloer
De opleiding speelt zich voor een belangrijk deel af op de werkvloer, waar je leert aan de hand van praktijkopdrachten. Dat is iets wat Johan aanspreekt. “De theorie die je in de opleiding meekrijgt, kun je direct in de praktijk toepassen. Dat maakt deze opleiding heel mooi en krachtig. Ik merk dat ik door deze opleiding nu vaker een stapje terug zet, om het geheel te overzien en van daaruit te werken aan een oplossing.”
Hollander Techniek faciliteert Johan in zijn opleiding. Zo krijgt hij één dag in de week om te studeren. “Daarnaast ben ik wekelijks nog zo’n twee tot drie uur aan de slag met mijn opleiding. Al met al is de opleiding op deze manier voor mij goed te combineren met mijn werk en gezin. Ik zou de opleiding dan ook aanraden aan iedereen die werkt als ICT’er en zich verder wil professionaliseren. Ik heb de CHE daarbij leren kennen als een open, hartelijke school met docenten die alles op alles zetten om jou succesvol door de opleiding te leiden.”
Subsidie voor werkgevers
Ben je actief in de technische sector en gaat één van jouw medewerkers de associate degree ICT Service Management volgen? Dan kun je gebruik maken van de subsidieregeling Praktijkleren van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Het maximale subsidiebedrag bedraagt 2.700 euro per jaar.