De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Kantorenmarkt stabiele factor in onzeker 2022

2 minuten

Kantoren belangrijke factor aantrekkelijk werkgeverschap

 

Uit de nieuwste kwartaalcijfers van internationaal adviseur Cushman & Wakefield blijkt dat de ingebruikname van kantoorruimte in het eerste kwartaal van 2022 is uitgekomen op 185.000 m2. De ingebruikname is vergelijkbaar met hetzelfde kwartaal in 2021 (195.000 m2) en tekenend voor de stoïcijnse wijze waarop de kantorenmarkt reageert op de huidige uitdagende marktomstandigheden. De stad Amsterdam blijft onverminderd populair als kantorenlocatie, evenals Rotterdam.

Het afgelopen kwartaal werd het sentiment op de markt vooral bepaald door de vraag naar hoogwaardig vastgoed op toplocaties. Onder andere doordat bedrijven zich als aantrekkelijke werkgever willen profileren. Door een krapte op de markt van dit soort kantoorgebouwen, wachten toekomstige gebruikers niet lang met beslissen zodra er nieuw aanbod is. Ondanks de lockdown, een snel stijgende inflatie en oplopende geopolitieke spanningen. De opname werd voor circa 49% gerealiseerd in de G5 en onderschrijft de zoektocht naar deze locaties.

Seinen op groen voor de economie
Ook in 2022 blijft de economie volgens het Centraal Planbureau groeien met 3,6% bij een historisch lage en nauwelijks oplopende werkloosheid. Jos Hesselink, Research Lead Netherlands bij Cushman & Wakefield: “Dit maakt dat organisaties zich moeten blijven presenteren als aantrekkelijke werkgever om succesvol te zijn in the war for talent. Hoewel de koopkracht van de Nederlander in 2022 fors zal dalen door sterk gestegen prijzen voor energie en voedingsmiddelen, blijven de seinen voor wat betreft de economie op groen staan. Een en ander is sterk afhankelijk van de duur van het militaire conflict in enerzijds de graanschuur van Europa en anderzijds Europa’s belangrijkste energieleverancier.”

Kantoorgebruikers hebben lessen getrokken uit de afgelopen twee jaar en zich een kantorenstrategie eigen gemaakt die hen meer weerbaar maakt voor stresssituaties. De opname uitgesplitst naar sector onderschrijft de stabiele ontwikkeling op de kantorenmarkt en zijn in lijn met hun langjarige gemiddelden.

 

Amsterdam blijft onverminderd populair
De grootste transactie die in het eerste kwartaal van 2022 tot stand is gekomen betreft de huur van 6.500 m2 door de gemeente Rotterdam in kantoorgebouw Groot-Willemsplein in het centrum van de havenstad. Eveneens in het centrum, maar dan in Amsterdam, huurt online veilingwebsite Catawiki circa 4.000 m2 in het voormalige winkelpand van V&D op de Kalverstraat. In de directe nabijheid van financieel dienstverlener Adyen, dat onlangs het voormalige Hudson’s Bay pand in gebruik heeft genomen, geeft Catawiki het Amsterdamse binnenstedelijke fintech cluster hiermee verder vorm. Ten slotte tekende online communicatieplatform Trengo voor de huur van 4.000 m2 in het recent opgeleverde Central Park gebouw, pal naast Utrecht Centraal Station.