De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Miljoenenbedrijven uit de regio gaan voor groei

4 minuten

Het Schaffelaartheater in Barneveld stond donderdag 24 september in het teken van groeien. Tijdens het Groei Inspiratie-evenement kwamen zo’n 50 ondernemers van miljoenenbedrijven uit de Regio Foodvalley samen om nieuwe inzichten en ideeën op te doen over de verdere (internationale) groei van hun bedrijf.

ICT Campus organiseerde het evenement in samenwerking met groeifacilitator nlgroeit, ICT Valley en Barneveld Tomorrow voor bedrijven in de ICT, tech en maakindustrie. Klaas Mollema, Projectleider ICT Campus: “Wij willen met ons groeiprogramma, waar Groei Inspiratie onderdeel van is, Regio Foodvalley neerzetten als een regio waarin ondernemers ambities waar kunnen maken, waar we ondernemerschap en samenwerking stimuleren en waar we werkgelegenheid creëren.” Dat dit al volop gebeurt, bleek wel uit de diverse inspirerende (groei)verhalen van bedrijven uit de regio. En dat is ook waar nlgroeit volop aan meewerkt: “Wanneer ondernemers groeien, groeit ook de regio en groeit Nederland,” aldus Kees de Jong (nlgroeit).

Succesvol groeien in de regio

Tijdens het eerste uur van het evenement werden de aanwezige ondernemers geïnspireerd door grote namen uit de regio én daarbuiten. Peter ter Maaten, geboren en getogen Veenendaler, bouwde zijn bedrijf HSO samen met een leiderschapsteam uit tot een organisatie van wereldformaat, en sprak tijdens Groei Inspiratie bevlogen over de groeistappen die zijn bedrijf zette en welke lessen zij geleerd hebben: “Je kunt niet in Nederland blijven, je moet internationaal. Veel ondernemers denken daarin nog te klein of durven de stap niet te zetten. HSO is niet begonnen met eerst 10 Nederlanders en toen 10 Duitsers, wij waren vanaf dag 1 internationaal.”

Als het over (snelle) groei gaat, mag ook Flitsmeister niet ontbreken. Sjoerd Perfors en Jorn de Vries, de managing meisters van Flitsmeister, namen bezoekers mee vanaf de start van het bedrijf in 2009 naar de groei tot grootste verkeersapplicatie van de Benelux met inmiddels meer dan 1,7 miljoen actieve gebruikers. Perfors: “Flitsmeister is een echt tech-bedrijf waar innovatie en ontwikkeling aan de orde van de dag zijn. Mogelijkheden zien te allen tijde en omdenken in tijden van crisis. Zo startten wij onlangs bijvoorbeeld Flitsmeister Pickup. Een dienst waarbij de community van Flitsmeister ingezet wordt om tijdens hun rit een pakket mee te nemen.”

Naast diverse sprekers uit de regio was ook Bas van der Veldt (CEO van AFAS) van de partij. Hij sprak over de succesformule van AFAS en waar zij als bedrijf voor staan: “Niet de klant op 1, maar de medewerkers. Ik denk dat een klant beter af is bij organisaties waar medewerkers heel erg gewaardeerd worden. Ook voor AFAS is dit duurzamer doordat medewerkers blijven en niet na een paar jaar naar een club vertrekken waar ze beter gewaardeerd worden.“

Regio Foodvalley inspireert

Dat deze regio inspireert en ICT Campus daar een belangrijke bijdrage aan levert, onderstreept ook Arjen Droog, directeur van Regio Foodvalley: “Samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dat is het hart én het succes van Regio Foodvalley. ICT Campus en de diverse projecten die ICT-ondernemers met scholen, gemeentes en de regio onder deze vlag samen oppakken zijn daar een uitstekend voorbeeld van. En wie zich een beetje verdiept in de resultaten van die samenwerking slaat stijl achterover: soms lijkt het wel the best kept secret… ICT Campus maakt haar beloftes waar, de toegevoegde waarde om als ICT-ondernemer in onze regio actief te zijn was nog nooit zo groot en ICT’ers in onze regio zijn niet slechts programmeur, beheerder of architect, ze zetten hun kwaliteiten in om serieuze maatschappelijke problemen op te lossen. Daarom durf ik zonder valse borstklopperij te zeggen: de gaafste ICT-banen vind je in Regio Foodvalley!”

Sparren over subthema’s

In het tweede gedeelte van de middag gingen de ondernemers uiteen om te sparren over een thema naar keuze. Zo werd er gesproken over internationaal groeien, leiderschap, denken in scenario’s en financieringsmogelijkheden, talent werven en behouden en omdenken. Alle sessies werden geleid door een ervaren inspirator, altijd een ondernemer die zijn sporen heeft verdiend op dit gebied. Tijdens deze sessies werd duidelijk dat de handen van alle ondernemers direct gingen kriebelen. Het event deed wat het beloofde, namelijk alle ondernemers naar huis laten gaan met goede nieuwe ideeën, direct toepasbare inzichten en waardevolle connecties.

Coronamaatregelen

Barneveld valt onder veiligheidsregio Gelderland-Midden en had op de dag van het evenement een risiconiveau 1 (waakzaam). Hoewel dit betekende dat Groei Inspiratie door mocht gaan, werd er door de organisatie streng gelet op het naleven van alle coronamaatregelen. Zo kregen ondernemers een vaste plek in de zaal toegewezen, werden ze in delen de zaal in begeleid en was het hele evenement ingericht op anderhalve meter afstand tot elkaar.

Groeiprogramma

Het Groei Inspiratie-evenement is onderdeel van een groter groeiprogramma, waarin ICT Campus ondernemers met bedrijven tussen de 1 en 100 miljoen omzet helpt de volgende groeistap te zetten. Ondernemers in deze doelgroep mogen gebruikmaken van een persoonlijke mentor van nlgroeit die hen helpt met een aantal ontwikkelpunten, waardoor ze de inspiratie die opgedaan is tijdens het event ook direct in de praktijk kunnen brengen. Verder organiseert ICT Campus 29 oktober een gratis masterclass over internationaal groeien en op 26 november over (HR-)talent boeien, binden en werven in de regio.

Ben jij niet aanwezig geweest bij Groei Inspiratie, maar wil jij wel graag deelnemen aan één van de masterclasses en heb jij een bedrijf met een omzet van 1 tot 100 miljoen omzet? Kijk dan voor meer informatie op www.ictcampus-foodvalley.nl/masterclasses en meld je direct aan!