De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Nieuwe tool schat waarde van software-gedreven bedrijven nu beter in

2 minuten

De waarde van software-gedreven bedrijven kan voortaan veel beter worden ingeschat. Overnamespecialist Aeternus lanceert daarvoor een nieuw initiatief: IT Due Diligence.

IT is in steeds meer industrieën de ruggengraat van organisaties geworden. Alleen met de juiste software zijn bedrijven in staat om hun processen te optimaliseren, klanten goed te bedienen en op die manier verder te groeien. Dat maakt een goede IT-structuur onmisbaar. Waar het bij de overname van bedrijven echter lange tijd aan ontbrak, was een goede, eenduidige manier om de IT-omgeving op de juiste waarde in te schatten. Juist deze informatie is cruciaal bij een bedrijfsovername, de afweging om te investeren of een financieringsaanvraag bij de bank.

Volwassenheid IT-structuur toetsen 

Hoe is de software opgebouwd? Voldoet een gebruikte applicatie nog wel aan de eisen van de markt? En kan een bedrijf met dit IT-systeem makkelijk verder groeien naar meer klanten en dus ook meer omzet? Het zijn vragen waar overnamepartijen vaak geen antwoord op hebben. “Het directe gevolg is dat ze niet goed weten wat ze nu eigenlijk kopen”, vertelt Jacques Jetten, managing partner van Aeternus.

“Partijen kijken vooral naar cijfers als omzet, winst en cashflow. Maar hoeveel er moet worden geïnvesteerd om de IT-structuur van een onderneming klaar te maken voor de toekomst, is niet bekend. Dat kan later voor veel extra kosten zorgen. Dan blijkt de overstap van een stand alone-omgeving naar een SAAS-platform ineens veel complexer en dus duurder dan gedacht.“

Goed beeld van IT-omgeving 

Aeternus heeft nu een methode ontwikkeld waarmee de volwassenheid en flexibiliteit van een IT-omgeving kan worden getoetst. Dat gebeurt aan de hand van een vaste set onderzoeksvragen. “Het is een Due Diligence-onderzoek waarbij we met mensen in die bedrijven gaan praten. Zo vergaren we een goed beeld van de IT-omgeving. Op deze manier krijgen overnamepartijen de juiste informatie die nodig is om de waarde van software-gedreven bedrijven goed in te schatten.” Aeternus werkt hiervoor samen met het bedrijf ITDD.

Productiebedrijven op waarde ingeschat

Dat zijn overigens niet enkel ondernemingen die software leveren, het gaat bijvoorbeeld ook om productiebedrijven. “De mechanische component van die bedrijven is vaak niet zo spannend meer. Waar het om draait is de software waarmee de machines worden aangestuurd. Eigenlijk draait het in vrijwel alle bedrijven tegenwoordig om IT“, aldus Jetten. IT Due Diligence biedt banken een goede methode om een nieuwe lening te toetsen. Overnamepartijen, waaronder private equity, hebben hiermee nu eindelijk een manier om de waarde van software-gedreven bedrijven in kaart te brengen.