De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Ook last van personeelstekort?

< 1 minuut

Een van de meest gestelde vragen in de maakindustrie momenteel is, of wij nog extra mensen kennen. Want de omzet kan stijgen, maar er is een tekort aan vakmensen. De stelling is dus: dat er door een tekort aan vakmensen geen groei te realiseren is. Dat is natuurlijk doodzonde en de vraag is dan ook, hoe kunnen wij hierin verandering brengen?

Wat zijn de oplossingen voor dit probleem:
1. Digitale transformation biedt iedereen nieuwe kansen. Digitale transformation is de overgang van analoge, opzichzelfstaande producten, naar intelligente, met het internet verbonden apparaten. Meer productie met minder mensen én op tijden dat mensen slapen.

2. Additieve manufacturing. Eén van de grote trends van dit moment is de opkomst van 3D-printing en aanverwante additieve manufacturing (AM-technieken). De belangrijkste voordelen van de AM-technieken voor de bedrijven zijn onder meer de mogelijkheid om complexe geometrieën (vormen) te printen, met kortere uitvoeringstijd, minder materiaal gebruik en lagere kosten. Een leuk voorbeeld: een brandstofverstuiver van een vliegtuigmotor tot stand gebracht via 3D-printing.

3. Maak kennis met LEAN. Wanneer wij bij bedrijven over de vloer komen, zien wij duidelijke signalen dat er veel verbetering is te realiseren. Verbeteringen die ervoor zorgen dat er met dezelfde mensen, meer gedaan kan worden met een hogere kwaliteit.

Uiteraard is dit bij jullie allemaal goed geregeld ér kan geen verbetering meer worden gerealiseerd. Dit is geen sarcastische opmerking is vaak een eerste reactie.
Helaas zorgt deze ‘mindset’ ervoor dat de urgentie blijft ontbreken en er dus geen verbeteringen worden gerealiseerd. En dat is jammer.

Zeker in de industrie zijn er veel verbeteringen te realiseren die onmiddellijk zorgen voor een versnelling van het werk. In LEAN-termen: het reduceren van Verspilling en creëren van Flow door goed te kijken naar de Bedrijfsprocessen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan https://proceszo.nl/de-werkversneller/ of 0317-61707