De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

SNS bank vult dienstverlening lokaal in

v.l.n.r.: Minko Garson, Anneke Wervers-Enter. Karin Steinmeier, Guido Kuijper
2 minuten

Op het spandoek aan de gevel van de SNS-bank  staat met kapitale letters ‘Kinderbouwdorp’ geschreven. De bank is hoofdsponsor van dit zomerse kinderfeest. Ook langs deze weg onderstreept de bank dat ze persoonlijk en dichtbij wil zijn.

“Waar grote banken centraliseren, geven wij juist een lokale invulling aan ons werk en onze diensten”, vertelt Minko Garson, manager van de SNS-bank in het klantgebied Ede Veenendaal, Wageningen en Rhenen, “Bij ons krijg je negen van de tien keer een lokale medewerker te spreken als je belt of appt”. Het voordeel hiervan is volgens Minko Garson dat de klant te maken krijgt met een medewerker die de lokale situatie én de klant op zijn duimpje kent. Deze strategie – die overigens landelijk beleid is-  bevordert een heldere klantgerichte benadering.

Producten en diensten moeten de klant tot nut zijn

Minko Garson is zelf bestuurslid van de bedrijvenkring Rhenen. “Ik vind het ontzettend gaaf om te zien wat er aan bedrijvigheid plaats vindt binnen de lokale gemeenschap”, zegt hij daar over. In zijn contact met ondernemers probeert hij ze vaak even weg te krijgen van de waan van de dag: “Pak de rust om even stil te staan bij de huidige situatie én om vooruit te kijken”.

Naast de gangbare vormen van klantcontact zet de SNS-bank in op workshops rond verschillende belangrijke maatschappelijke thema’s. Minko Garson somt ze op: internetbankieren, cybersecurity, aflossingsvrij lenen en duurzaamheid. Een hele leuke workshop vindt hij ‘bank voor de klas’, waarbij bankmedewerkers een les verzorgen op basisscholen. De bank werkt eraan om in de toekomst klassen in de bank te ontvangen. Daartoe is een ruimte ingericht en -hoewel er geen geld meer in ligt- is de kluis opgepoetst.

De aandacht voor de klant is versleuteld in de kernwaarden van de SNS-bank, zoals die verwoord zijn in een manifest. Producten en diensten moeten de klant tot nut zijn. Een andere waarde is maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat uit zich onder andere in de hierboven genoemde workshops. Steeds komt de lokale en regionale betrokkenheid om de hoek kijken. Het vestigingsgebied is midden in Food Valley. Waar hebben ondernemers hier behoefte aan?

Waar hebben ondernemers hier behoefte aan?

Voor de medewerkers van de SNS-bank is ook aandacht verwoord in de kernwaarden. Dat uit zich natuurlijk in een aanbod aan financieel gerichte scholing. Maar het kan ook gaan om het ondersteunen van vrijwilligerswerk. Zo is de bank nauw betrokken bij een netwerk tegen armoede dat gerund wordt door vrijwilligers. Voor de medewerkers heeft de lokale focus nog een ander bijzonder aspect. Minko Garson vat die samen als “wonen waar je werkt, weten wat er speelt”.

Heldere producten, zonder kleine lettertjes

Een vierde – en zeker niet onbelangrijke- kernwaarde van de SNS-bank is ‘werken in balans’. Minko Garson: “We zijn niet constant op zoek naar winstmaximalisatie. Neem nu de workshops die we organiseren. Die kosten ons geld. Maar bewustwording is een belangrijke opbrengst. We zien graag dat klanten goed geïnformeerd hun financiële keuzes maken, zodat ze niet achteraf voor verassingen komen te staan. De SNS-bank heeft daartoe ook zo veel mogelijk toeters en bellen van de financiële diensten afgehaald. Wat overblijft zijn heldere producten, zonder kleine lettertjes”.