De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Van Lienden & Kooistra denkt mee met familiebedrijven

vlnr: Willem de Jong, Peter Kooistra, Jaap van Lienden
3 minuten

‘Bij familiebedrijven gaat het om meer dan de cijfers’

In 2016 gingen de partners van accountants- en adviesbureau van Van Lienden & Kooistra zich bezinnen op de toekomst van hun kantoor. Wat onderscheidde hen van andere accountantskantoren? Waar lag hun hart? Al snel werd duidelijk dat ze in hun klantenbestand veel familiebedrijven hadden. En ze realiseerden zich dat ze juist in het samenwerken met deze ondernemers veel plezier hadden. Daarom besloten Jaap van Lienden, Peter Kooistra en Willem de Jong, eigenaren van Van Lienden & Kooistra, zich vanaf dat jaar volledig op familiebedrijven te richten.

 Willem de Jong: “Kijk, een belastingaangifte verzorgen kan elk accountantskantoor. Wij wilden meer. Meer betekenen voor bedrijven. Meedenken en samen een bedrijf succesvol verder helpen in groei en ontwikkeling.”

 Signalen oppikken en doorvragen

Willem vervolgt: “Wat werken met familiebedrijven vooral interessant maakt is de emotie en de complexiteit. Je hebt namelijk niet alleen te maken met een bedrijf, maar ook met de familie, de wisselwerking tussen beide, de relaties binnen die familie en met zaken als samenwerking en opvolging. Als adviseur in ons kantoor moet je daarom ook meer in huis hebben dan feitenkennis. Je kunt omgaan met emoties, je vraagt door als het nodig is en je pikt signalen gemakkelijk op. Al onze medewerkers volgen daarom intern een communicatietraining om hierin nog beter te worden.”

Verder denken dan de jaarrekening

Van Lienden & Kooistra adviseert met name MKB-bedrijven tot zo’n 60 medewerkers. Jaap van Lienden: “We doen alles wat de meeste andere financieel adviseurs ook doen. We geven financieel advies en advies op het gebied van belastingen en HRM-zaken. In onze kantoren in Rhenen en Barneveld werken zo’n 30 mensen die begrijpen dat het bij familiebedrijven om meer gaat dan cijfers. Als we bijvoorbeeld de jaarrekening hebben verzorgd, gaan we verder kijken. Welke persoonlijke beslissingen zitten er achter de cijfers en welke informatie kunnen we uit die cijfers halen? Hoe kun je een bedrijf verder verbeteren en laten groeien? Dat meedenken en de ondernemer een spiegel voorhouden is kenmerkend voor hoe wij werken. Onze benadering is persoonlijk. Ondernemers bellen ons voor van alles.”

‘Wij houden de ondernemer een spiegel voor’

Soepele opvolging

Iets wat bij veel familiebedrijven speelt is de opvolging. Wie gaat opvolgen? Is dat iemand uit de familie of misschien wel heel iemand anders? Peter Kooistra: “We durven daarbij ook kritisch te zijn. Want is de beoogde opvolger wel de juiste? Heeft die persoon wel alles in huis om het bedrijf te leiden? Wat wij verder vaak zien is dat jonge bedrijfsopvolgers nog echt moeten leren ondernemen. Ze hebben zich altijd enorm voor het bedrijf ingezet, hard gewerkt, maar zodra je zelf de baas bent, komt er veel meer bij kijken. Zoals personeelszaken, bedrijfsrisico’s, financiën en hoe je het rendement van je onderneming positief kunt beïnvloeden. Ons kantoor begeleidt zo’n opvolgprocedure zorgvuldig, zodat de nieuwe eigenaar op een goede manier van start kan gaan.”

Drijfverenscan

De mens achter de klant krijgt bij Van Lienden & Kooistra veel aandacht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het gebruik van een drijfverenscan. Een scan die wordt aangeboden aan klanten, maar ook intern wordt ingezet. Willem: “De drijfverenscan maakt duidelijk waar je energie van krijgt en waar je op leeg loopt. Voor ondernemers enorm belangrijk om hier inzicht in te krijgen. Zo leren ze hun sterke kanten kennen en zien ze tegelijkertijd waar hun beperkingen liggen. Ook onze eigen medewerkers doen zo’n scan. We vinden het belangrijk dat mensen hier fluitend naar hun werk komen en die werkzaamheden doen die hen het beste liggen, die hen energie geven.”

‘Onze nieuwe training geeft familieondernemers meer inzicht’

Familiebedrijvigheid.nl

De drijfverenscan maakt ook deel uit van een nieuwe training waarmee Van Lienden & Kooistra start: ‘een exclusieve training voor familieondernemers’. Deze training is ontwikkeld vanuit Familiebedrijvigheid, de recent opgerichte trainingstak van Van Lienden & Kooistra. Deze zesdaagse training biedt ondernemers, naast een helder financieel inzicht in hun bedrijf, o.a. inzicht in: hoe haal je meer rendement uit je bedrijf, hoe beperk je risico’, hoe communiceer je effectief en wat zijn je persoonlijke drijfveren? Peter: “Ondernemers waren verrast dat we met deze training kwamen. We merken dat ze het waarderen dat we met ze meedenken.” Elke trainingsdag bestaat uit een dagdeel met zakelijke informatie en een dagdeel over ‘de zachte kant’. Zaken als gespreksvaardigheden en je eigen DNA leren kennen. Hiervoor wordt een ervaren communicatietrainer ingezet.

De training start op 9 april en er kunnen maximaal 8 deelnemers aan meedoen. Willem: “Met een kleine groep blijft de training persoonlijk en is de kans groter dat ondernemers na de training onderling contact houden en er een blijvend netwerk ontstaat. Dat zou mooi zijn.”

Over Van Lienden & Kooistra

Van Lienden & Kooistra is hét accountants- en adviesbureau voor familiebedrijven in Midden Nederland. Voor financieel advies, belastingadvies en HRM-advies. Het bureau heeft vestigingen in Rhenen en Barneveld.

Meer informatie of aanmelden voor ‘Een exclusieve training voor familieondernemers’? Kijk op familiebedrijvigheid.nl

Van Lienden & Kooistra Rhenen
Achterbergseweg 179
3911 CS Rhenen
0317 – 61 56 86
rhenen@vlkadviseurs.nl

Van Lienden & Kooistra Barneveld
Albert Plesmanstraat 30
3772 MN Barneveld
0342 – 40 06 25
barneveld@vlkadviseurs.nl