De ZAKENMARKT De ZAKENMARKT

Winnaars Foodvalley ICT-Awards 2019: BIT, HSO, Noldus en Zeta IT Security

4 minuten

ICT Valley en ICT Campus presenteren inspirerende ontwikkelingen

Samenwerkingsinitiatieven kunnen tot geweldige synergie leiden. Dat bewijzen stichting ICT Valley en ICT Campus, als initiatiefnemers van het 2e Regio Foodvalley ICT Awards Event. Het doel is om ICT-gerichte bedrijven, organisaties en gemeenten te verbinden en te versterken. Om daar extra uiting aan te geven worden jaarlijks de Foodvalley ICT Awards uitgereikt. Op die manier wordt een podium geboden aan ICT’ers die zich weten te onderscheiden op basis van expansie, innovatie, duurzaamheid of bijvoorbeeld maatschappelijke betrokkenheid. De Basiliek in Veenendaal was dit jaar het toneel van een inspirerende bijeenkomst met professionele sprekers en terecht trotse winnaars.

Informatie en Communicatie Technologie (ICT): dé (duurzame) brandstof voor de moderne maatschappij. Het slim toepassen van deze technologie wordt steeds meer van strategisch belang. Dit zien we volop in onze regio. Talk host Peter Pors zette op een vlotte manier de honderden bezoekers meteen in de aandachtsmodus. Op de agenda een kwartet sprekers en tussendoor de uitreiking van de awards in de categorieën: Service & Systemmanagement, Software, Cross-over en ICT Start-Up. De aftrap was voor Henk Kievit, voorzitter van ICT Valley. Hij vertelde dat de stichting inmiddels ruim 100 bedrijven en organisaties telt. Daaronder ook starters en het onderwijs. Kievit richtte eveneens de aandacht op de lancering van de Data Hub: “Daarin gaan we samenwerken met andere sectoren”.

Quantum computing

Na de inleiding van Kievit kregen de experts het podium. Aan moeilijke termen geen gebrek, maar de toehoorders werden gerustgesteld in heldere bewoordingen. Marga Reuver (directeur van Espresso Gridpoint) startte met  ‘The next Big Thing’, waarin ze vertelde over quantum computing, met oneindige toepassingen in bijvoorbeeld de medische sector, klimaat problematiek, enzovoort. Ook kwam de keuze tussen private- en public cloud en Artificieel Intelligence aan bod.

BIT

Dylan Lochtenberg (wethouder Economie en Werk, Veenendaal) kreeg de eer om de ‘The Service & Systemmanagement Company of The year’ uit te reiken. BIT, Tuxis Internet Engineering en Van Essen ICT werden hierin genomineerd. Na het opbouwen van de bekende spanning kwam voor deze categorie BIT  uit de envelop. Wido Potters, manager Support en Sales: “We zijn bijzonder trots op deze FoodValley ICT Award. Want de andere genomineerden, Tuxis en Van Essen, zijn namelijk partners van BIT en maken voor hun dienstverlening gebruik van onze datacenters”.

Winnaar Service & Systemmanagement: BIT

5G is een evolutie

Fred Herrebout,  Senior Commercial Strategy manager B2B en 5 G van T-Mobile, had als tweede spreker de taak om de mogelijkheden van ‘5G’ toe te lichten: “5G is een evolutie waarvoor een 3-tal frequentiebanden (700 mHz, 3,5 en 26 gigaHertz) beschikbaar zijn. Hierdoor zijn veel hogere communicatiesnelheden van wel 5 tot 10 gigbit per seconde binnen bereik. Dit biedt mogelijkheden om bijvoorbeeld het Internet of Things groter te maken door verbindingen met talloze miljoenen apparaten en verdere digitalisering in de Industrie 4.0.”

HSO

Wethouder Marco Verloop (financiën, bedrijfsvoering en duurzaamheid, Veenendaal) en tevens voorzitter van de ICT Campus komt naar voren om de tweede award (The Software Company of The year) uit te reiken. De genomineerden HSO, Innius BV en Media Artists wachtten af. Maar bij HSO veren ze op als hun naam genoemd wordt. Uit het juryrapport: “HSO is een snelgroeiend, internationaal bedrijf dat sinds de vestiging in Veenendaal hard gegroeid is naar ruim 400 professionals in Nederland en meer dan 900 collega’s wereldwijd.”

Winnaar Software Company: HSO

Foodvalley DataHUB

Op het gebied van agro en food speelt de Foodvalley een gerespecteerde rol op het internationale toneel. Hoogste tijd om dit duidelijk te effecturen. René Verhulst (burgemeester Ede en voorzitter Regio Foodvalley) en Marco Verloop (wethouder Veenendaal en voorzitter ICT Campus) verrichtten de openingshandelingen voor de zogenoemde ‘Foodvalley DataHUB’. Marco Verloop: “De Foodvalley DataHUB is er om data met elkaar te delen en op basis van dataoplossingen te vinden. Het vormt een kennisplatform waar we data beschikbaar kunnen stellen en beveiligen”. René Verhulst wees op de Regiodeal, waar het Rijk 20 miljoen bijdraagt en de provincies, gemeenten en andere partners dit verhogen tot ruim 70 miljoen. De Foodvalley DataHUB gaat een cruciale rol spelen in de uitvoering van de Regiodeal.

Noldus Information and Technologie

Het enthousiasme zat er goed in. Dat sloeg extra over op de mensen van Noldus Information and Technologie. Zij konden immers – uit handen van de Edese burgemeester – de begeerde award voor beste Cross-over Food & ICT ontvangen. Gibas en Adapcare waren eervol genomineerd. Oprichter Lucas Noldus:  “Wij onderzoeken het gedrag van mens en dier en dat bevindt zich op het snijvalk van wetenschap en ICT. Deze prijs is ons zeer waardevol.”

Winnaar Crossover Food & ICT: Noldus

Bondige lezingen

Het intermezzo was voor twee bondige lezingen. Finbar Hage, hoofd data en analytics van Rabobank, gaf een inzicht in de toepassingen van Artificial Intelligence. Klaas Mollema van ICT Campus legde uit wat ICT Campus kan betekenen voor startups in de Foodvalley. Mollema: “Mijn passie voor technologie is wat mij drijft binnen het programma voor starters. Starters hebben deze zelfde passie ook. Deze verbinding van mensen is cruciaal”.

Zeta IT Security

De voordracht van Klaas Mollema was het bruggetje naar de uitreiking van de vierde award:  De ICT Start-Up of the year. Quant Base, Zeta IT Security en PKI Signing waren de kanshebbers. Mariska de Kleijne (Directievoorzitter Rabobank Vallei en Rijn) overhandigde de bloemen en trofee aan de winnaar Martin van der Poel, oprichter Zeta IT Security uit Ede: “Een mooie erkenning voor ons jonge bedrijf. Wij bouwen en werken samen met onze partners aan de beste security platformen ter wereld”. Na het officiële programma was er een levendige meet-up.

Winnaar ICT Start-UP: Zeta IT Security