Data vormt een cruciale factor

Niet instappen in digitalisering zet bedrijven op flinke achterstand


De afgelopen jaren zagen we een enorme versnelling van de digitalisering. Zowel bedrijven als consumenten ontdekten massaal de talloze extra mogelijkheden van ‘on line’. De coronacrisis blijkt de grootste digitale training ooit te zijn geweest. Een digitale stroomversnelling is volop aan de gang. Digitaal is nu echt de norm. Dat verandert niet meer. Echter, rondom de coronacrisis hielden veel bedrijven en organisaties de hand nog op de knip. Onder druk van omzetverlies en kostenbesparingen zetten organisaties een rem op hun innovatieprojecten want ze brengen - zo wordt gedacht - niet onmiddellijk rendement op. Hoe zullen we morgen ondernemen en welke innovaties tonen dat vandaag al aan? Dit zijn hoogst urgente vragen die bij menig ondernemer door het hoofd gaan.

De industriële revolutie, de opkomst van de stoomindustrie, de staalindustrie, de massa-productie en nu de digitalisering. Telkens was er een installatiefase vol verwarring, onrust en ongelijkheid. Daarop volgde een crisis of een recessie. Maar altijd kwam er een gouden tijd die grote groepen voordeel verschafte. We kennen de geschiedenis. De coronacrisis vormt ook zo’n keerpunt: innovatie met digi-talisering. 


Data?

Bij digitale transformatie is het essentieel om goede, beschikbare data te hebben. Data? Dat kan van alles zijn: klanteninformatie, ver-keersstromen, inkoopgegevens, productie-gegevens, productinformatie, leeftijden, het weer en nog veel meer. Interessante gegevens die we op een slimme (digitale) manier moeten benutten. Dan pas kan gestart worden met het koppelen, ontsluiten, inzichtelijk visualiseren en het ontwikkelen van succes-volle digitale diensten. Het belang van data groeit explosief omdat alles en iedereen on-line is en steeds meer wereldwijd verbonden. Bedrijven, groot en klein, vergaren dagelijks een gigantische hoeveelheid data. Deze data bevat belangrijke informatie om in de toekomst betere beslissingen te nemen.


Datagedreven organisatie

In de praktijk is digitale transformatie voor alle ondernemers en organisaties een haalbare opgave. Toch zijn er vele drempels en aarzelingen. Wat blijkt? Eén op de vijf organisaties heeft helemaal geen visie op een datagedreven toekomst. Vele organisaties hebben nog weinig op met de analyse en het gebruik van klant- of bedrijfsinformatie voor het verbeteren van processen of het verhogen van klanttevredenheid. En door een gebrek aan kennis en de juiste IT-omgeving zetten veel bedrijven data enkel in voor managementrapportages of stuurinformatie, terwijl de mogelijkheden groter zijn. Dit staat te lezen in een recent onderzoek van de Digital Monitor van IT-dienstverlener Ordina. Emiel van Bockel, directeur Data Driven, is er duidelijk over: “Om de digitale transitie te versnellen, is data de sleutel. De gehele bedrijfsvoering, van strategie tot executie, moet datagedreven zijn. Data is ontzettend waardevol. Niet alleen om besluiten te nemen, maar vooral ook om voorbereid te zijn op veranderingen in de toekomst. Je kan alleen exponentieel versnellen, als je volledig je data benut. Organisaties hoeven hierbij niet direct volledige dataprogramma’s te implementeren. Mijn advies is: klein beginnen, leren, meten en verder gaan. Zie je effect, laat dat effect vervolgens toenemen.


Zo groei je uit tot een datagedreven organisatie. Organisaties hebben moeite om er een business case van te maken. Een visie ontbreekt waardoor ze geen budgetten kunnen vrijspelen. Daarom is een data mindset zo belangrijk.”


Business Intelligence (BI) 

Ondernemingen hebben in de loop van de tijd grote hoeveelheden gegevens opgeslagen. Die zijn nuttig om betrouwbare en gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Toch blijkt in de praktijk dat veel gegevens nauwelijks gebruikt worden. Daar zijn twee belangrijke verklaringen voor. Ten eerste hebben veel ondernemingen geen goed beeld van de aard en de omvang van alle aanwezige gegevens. Hierdoor kunnen tussen verschillende data niet altijd de noodzakelijke verbanden gelegd worden. Gevolg is dat een onderneming geen trefzekere conclusies kan trekken. Ten tweede zitten veel gegevens verstopt in verschillende geautomatiseerde systemen, waardoor ze lastig beschikbaar en bruikbaar kunnen worden gemaakt. Voor deze problemen biedt Business Intelligence (BI) de oplossing.


Informatie als succesfactor

Het doel van Business Intelligence is om aan-wezige gegevens te vertalen naar informatie op basis waarvan een organisatie beslissingen neemt en waarmee de onderneming wordt bestuurd. Zo’n vertaling genereert analyses en rapportages. Kenmerkend voor een BI-systeem is dat het gegevens ophaalt op diverse plaatsen in een organisatie. Met moderne BI-software is dat mogelijk. Business Intelligence maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen te analyseren en te optimaliseren. 


Hierdoor komen er betere en waardevolle inzichten over bijvoorbeeld inkoop, de aansturing van productie, het voorraadbeheer of de distributie van producten en diensten. BI-software ondersteunt eveneens bij het nemen van strategische beslissingen. Bijvoorbeeld: op welke markten kan men zich het best begeven, bij welke klantgroepen zit het meeste rendement, hoe is de concurrentiepositie en welke gevolgen heeft een prijsverandering voor de marktpositie en winst? 


Beginnen altijd goed

Experts zien een enorme kloof tussen massa-data slurpers als Google, Facebook, etc. - die wereldwijd groter en groter worden - en veel MKB-bedrijven die nauwelijks in staat zijn om de basisregels van waardecreatie met technologie te snappen. Deze ondernemers en kleine zelfstandigheden slagen er met moeite in om een minimale basis te leggen, laat staan een serieuze investering te doen in technologie. Het gat dreigt steeds groter te worden. De oplossing: er gewoon aan beginnen. 


Elke reis begint immers met één stap en de medewerkers raken onderweg geïnspireerd als ze betrokken worden. Wie de basis op orde heeft, kent de richting. Dan zit je in ieder geval goed.


Datamanagement aanboren

Bedrijven moeten allereerst te weten komen welke data ze nu echt onder beheer willen hebben en bijhouden. Er komt steeds meer vraag naar doelbewust datamanagement. Wie niet instapt in big data en digitalisering als bedrijf is niet toekomstbestendig. 

Na Covid-19 is de maatschappij nóg sneller, nóg digitaler en nóg globaler dan ooit tevoren. De vrees die ondernemers moeten hebben is niet om foute verbanden te leggen, maar wel om te worden weggeconcurreerd als ze niet snel genoeg mee kunnen. Talloze ondernemers en organisaties zitten volop in een digitale transformatie en data vormt een cruciale factor. En er is al veel mogelijk met de data waarover ze al beschikken. Maar voordat je er iets mee kunt doen, is er een stevige basis van het datamanagement nodig. Een onnodige fout in het begin van een data-project kan fataal zijn voor het resultaat. In onze regio staan vele - al of niet externe - datamanagers paraat om bedrijven en orga-nisaties van de broodnodige adviezen te voorzien.