eHub: een oplossing voor netcongestie

Ondernemers zien graag netverzwaring door de netbeheerders als dé oplossing voor netcongestie.

De realiteit is dat die verzwaring er vóór 2030 zeker niet zal zijn! De verplichting zonnepanelen af te koppelen en het ontbreken van mogelijkheden voor capaciteitsuitbreiding bij verduurzaming of uitbreiding, gaan dus nog minstens 7 jaar duren. Kunt u niet zo lang wachten? Een eHub (Energy Hub) kan uitkomst brengen!

Een groep ondernemers kan via een energiecoöperatie hun zelf opgewekte, duurzame energie rechtstreeks aan elkaar leveren. Door diverse, elkaar aanvullende manieren van opwekking uit te kiezen, kunnen zij het hele jaar voorzien in de gezamenlijke behoefte. Dit heet een eHub. De voordelen variëren van kostenbesparingen en onafhankelijkheid tot reputatieverbetering en concurrentievoordeel. 

 

Energieonafhankelijkheid: Met een eHub kunnen ondernemers zelf duurzame energie opwekken en gebruiken. Dit vermindert de afhankelijkheid van externe energieleveranciers en verhoogt de controle over de energievoorziening. Het maakt een bedrijf minder gevoelig voor prijsschommelingen en mogelijke energietekorten.

 

Kostenefficiëntie: Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen kan een ondernemer de energiekosten op lange termijn verlagen. Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie zijn vaak kosteneffectiever dan traditionele energiebronnen op de lange termijn, omdat ze geen afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vereisen en de prijzen stabiel blijven.

 

Lagere operationele kosten: Naast lagere energiekosten kunnen ondernemers ook profiteren van lagere operationele kosten door energie-efficiënte technologieën en systemen te gebruiken. Deze kunnen onder andere betrekking hebben op verlichting, verwarming, koeling en energiebeheer, waardoor de algehele energie-efficiëntie van het bedrijf wordt verbeterd.

 

Verbeterde bedrijfsreputatie: Het implementeren van duurzame energieoplossingen, zoals een eHub, draagt bij aan de verbetering van de bedrijfsreputatie. Het laat zien dat het bedrijf zich inzet voor duurzaamheid, milieubescherming en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor klanten, investeerders en andere belanghebbenden die waarde hechten aan duurzaamheid.

 

Mogelijkheid tot inkomsten genereren: Met een eHub kan een ondernemer mogelijk inkomsten genereren door overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Als het bedrijf meer energie opwekt dan het verbruikt, kan het de overtollige energie verkopen aan energieleveranciers of andere afnemers, wat extra inkomsten kan genereren.

 

Innovatie en concurrentievoordeel: Het implementeren van een eHub vereist het gebruik van geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen. Dit stimuleert innovatie binnen het bedrijf en kan een concurrentievoordeel bieden ten opzichte van andere bedrijven die nog afhankelijk zijn van traditionele energiebronnen.

 

In Veenendaal heeft een groep ondernemers op Faktorij/de Vendel een Energiecoöperatie opgericht. Ondernemers op de andere Veenendaalse bedrijventerreinen die dit voorbeeld willen volgen, kunnen voor meer informatie terecht bij Parkmanager Sijmen van Dommelen via BOVeenendaal.nl .