Dit is waarom València de nieuwste hotspot is voor tech startups en investeerders
Met het hoogste aantal startups per hoofd van de bevolking mag València zich met recht de startup-powerhouse van Zuid-Europa noemen. The Next Web (TNW) verbindt zich aan het tech-ecosysteem van Valencia door investeerders en startups op 30 & 31 maart samen te brengen op TNW València.
València kent het snelst groeiende ecosys-teem voor ondernemers in Spanje. De regio heeft het hoogste aantal startups per hoofd van de bevolking, met de wijk La Marina als kloppend hart van innovatie. Dit positieve ondernemingsklimaat is het resultaat van een combinatie van factoren:
- De regio bruist van talent, met een grote pool aan ervaren engineers met gevoel voor ondernemerschap;
- València kent een positief klimaat als het gaat om regelgeving en bestuur;
- Het stadsbestuur is zeer actief betrok-ken en maakt programma’s als València Activa, VLC Tech City, Invest in València en VIT Emprende mogelijk.
De gunstige omstandigheden hebben ook de belangstelling van investeerders en stake-holders getrokken: investeringen in startups uit València stegen van 58,5 miljoen euro in 2021 tot 73 miljoen euro in 2022. “Een hele reeks aan internationale investeerders, van bedrijven tot VC of PE fondsen, beschouwt Spanje als een uitstekende investerings-bestemming met veel mogelijkheid tot op-schalen”, zegt Christoph Morvan, Managing Partner van de wereldwijde techinvest-eringsbank Drake Star.
TNW, de drijvende kracht achter het toonaan-gevende tech festival The Next Web Confere-nce, wil de groei van de Spaanse tech sector verder stimuleren. Myrthe van der Erve, CEO van TNW: “Met meer dan 1.035 startups, 100 verschillende investeerders en meer dan 170 bedrijven is València een broeinest voor talent. TNW is graag daar waar de ‘next-in-tech’ is en dit zien we nu gebeuren in deze stad. Daarom hebben we València gekozen als eerste locatie voor onze conferentie in het Middellandse Zeegebied.”
Lokale lessen, wereldwijde sprekers
Met TNW València brengt de conferentie meer dan 75 internationale investeerders, startups, bedrijven, overheden en techlief-hebbers samen. Het festival weerspiegelt de actualiteit met meer dan 95 sprekers. Duur-zaamheid, AI en deep tech krijgen veel aan-dacht, evenals succesverhalen van Valenci-aanse change-makers.
Opvallende sprekers zijn:
- Alex Roca, duursporter en ambassadeur van de FC Barcelona Foundation.
Ondanks beperkingen door hersenver-lamming heeft Roca deelgenomen aan meerdere triatlons en wedstrijden zoals de Titan Desert Race. In zijn lezing gaat hij in op het belang van het creëren van een winnaarsmentali-teit en het herdefiniëren van veerkracht. - Miguel Ángel Leal, Chief Technology & Innovation Officer bij LaLiga.
Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de Telecom & IT markt, met een focus op Enterprise B2B. Hij werkte ondermeer voor Huawei en Teldat. Op de conferen-tie zal hij inzichten delen over hoe je jezelf kunt positioneren voor succes op lange termijn door middel van corpora-te-startup partnerships. - Jen Carter, Global Head of Technology bij Google.org.
Waar ze alle pro bono-inspanningen van Google leidt. Carter werkt al meer dan
14 jaar bij Google. Tijdens TNW València laat ze zien hoe je technologie kan inzetten om nieuwe benaderingen te vinden om de grootste uitdagingen van de mensheid op te oplossen. - Startups voorbereiden op succes
- TNW València verwacht meer dan 2000 bezoekers en heeft meer dan honderd sessies op het programma staan, naast pitch battles, sector spotlights en een vloer vol beursstands.

Evenwichtige verdeling
Grooten pleit voor een evenwichtigere verdeling van het budget. En daarmee voor de inzet van meer variabelen in de P van Promotie. “Los van de vraag of je dat bepaalt als een percentage van de omzet of op gevoel. Laat ik bij het voorbeeld van de sportschool blijven. Als het jouw taak is om een marketingmix samen te stellen, is het raadzaam om je budget te verdelen over sponsoring van plaatselijke (sport)clubs, advertenties in lokale media, een stukje Ads, Facebook of Instagram en de lokale omroep. Dat is hoe je dit zou horen te doen. Bij veel bedrijven is die kennis afwezig. Die slaan er maar een slag naar.”
Kwestie van ethiek
Op basis van ‘gewoon’ adverteren valt geen respons te meten, behalve als je daar een qr-code bij de advertenties inzet. Via zo’n code komen bezoekers op een landingspagina terecht. “Met adverteren breng je dus als bedrijf niet alles naar Google, maar houd je ook wat investeringen binnen de regio. Dat is wat mij betreft een kwestie van ethiek. Want dit is een andere, socialere manier van denken. Je houdt daarmee het geld in je eigen woonplaats. En daarvan profiteert iedereen in de directe omgeving.”
Crossmediale benadering
Cor van Suilichem, eigenaar van het Dodewaardse Van Suilichem Online, is voor veel opdrachtgevers werkzaam in de Vallei. Ondanks de focus op online activiteiten is ook hij overtuigd van de meerwaarde van een crossmediale benadering. “Offline is nog steeds belangrijk. Dat vormt in veel gevallen de basis. Een huisstijl, briefpapier, boarding rondom een sportveld: alles hoort een eenheid in de uitstraling te hebben. Via offline gaan mensen online zoeken. Het is nog altijd de combinatie die het ‘m doet.”
Doortimmerd communicatieplan
Uiteindelijk blijft het een kwestie van top of mind zijn volgens Van Suilichem. “En daar vormt offline communicatie, zoals: een mooi bord aan je gevel, reclame op je bedrijfs-auto’s of een aantrekkelijk vormgegeven advertentie nog steeds een basisingrediënt. Offline brengt mensen naar online. Hier ligt altijd wel een goed doortimmerd commu-nicatieplan aan ten grondslag.” Daarmee zien klanten je als specialist is de ervaring van Van Suilichem. “Durf je ook te beperken in wat je communiceert. Een lezer raakt de weg kwijt als je te veel in één boodschap wilt proppen.” Online zorgt voor meetbaarheid, offline is minder meetbaar. “Maar nog altijd van be-lang voor de branding. Online communicatie vormt het sluitstuk. Daar heb je wel een ervaren communicatiebureau bij nodig om de keuzes voor het percentage inzet van offline en online communicatie te maken.”
Marketing helpt
De Edese ondernemer Albert Jager is eigenaar van ADHD2GO. Zij ontwikkelen eigen methodes om mensen opnieuw aan het werk te helpen. Het is de ambitie van alle vier de medewerkers om ‘op alle levensgebieden mensen lekker in hun vel te laten zitten’. “Marketing helpt ons daar zeker bij,” vertelt Jager. “Dat doen we door teksten slim in te zetten en een groot deel van onze aanwas komt door aanbevelingen en ouderwetse mond-tot-mondreclame. We zetten online tools als Facebook in en offline nemen we deel aan businessclubs en een maat-schappelijk netwerk.”
Gespecialiseerd bureau
Mensen vinden ADHD2GO onder andere via Google, is de ervaring van de Edese onder-nemer. “Daarnaast komt ons werk uit het Sociale Domein en via DM-campagnes via
e-mail. We zijn aan het groeien. De volgende stap is een bedrijfsadviseur in de hand nemen met wie we aan productontwikkeling gaan werken. Dat vraagt om een nieuwe po-sitionering. Daarvoor gaan we waarschijnlijk een gespecialiseerd bureau inhuren. We zijn gefocust op goede resultaten, want resultaat trekt resultaat aan. We werken voor de lange termijn en zijn gericht op duurzaamheid. Daar wordt iedereen gelukkig van: werknemers, werkgevers, collega’s partners en familie & vrienden.”